Нещодавно ми розповідали про вихованця дніпровської академії Данила Хана, який, шукаючи прихисток від війни, опинився у школі «Атлетика» з Більбао. Сьогодні герой нашого матеріалу – одноліток та тезка Хана, що грає з ним в одній команді U-16, центральній захисник Данило Гаража. Його доля закинула зараз до Франції. Там гравець взяв участь у турнірі Монтегю в складі клубу «Нант».

Батько Данила, Євген Гаража, наразі захищає нашу країну на фронті, а його дружина з двома синами перебуває у Франції, де українців прихистила родина з передмістя Нанта.

– Коли розпочалася війна, ми були змушені тікати від ракет, – наводять слова Данила Гаражі французькі медіа. – Батько просив мене не битися; він сказав, що я маю робити. Я поїхав з мамою та молодшим братом. Батько не хотів їхати – він бореться за свободу України. Я залишаюсь з ним на зв’язку, ми розмовляємо щодня.

Данило розпочав займатися футболом 10 років тому. Зараз він входить до числа кандидатів до збірної України свого віку, а деякий час тому номінувався на премію «Золотий талант» серед гравців-оборонців.

Його талант швидко оцінили у Франції. «Нант» залишився дуже задоволеним грою Гаражі на турнірі. Відповідальний за скаутінг Матьйо Бідо та тренер команди U-16 Йоан Сіданер відзначили його чесноти: ведення боротьби, технічну оснащеність, гарну гру головою та вміння читати гру. Кажуть, що у Франції не так вже й багато молодих гравців з таким профайлом.

Турнір Монтегю, де грав наш футболіст, має неофіційний статус дитячого чемпіонату світу. В ньому беруть участь як збірні, так і клуби. Проводиться турнір з 1973 року. Серед зірок на змаганнях засвітились свого часу Кріштіану Роналду, Андреа Пірло, Георге Хаджі, Павел Недвед, Карлос Тевес, Дід’є Дешам, Тьєррі Анрі, Карім Бензема, Кіліан Мбаппе та інші. «Нант», до речі, є рекордсменом за кількістю перемог серед клубів. Але цього року не судилося. «Кінарки» у групі здолали 3:0 «Ланс» та поступилися з однаковим рахунком 0:1 «Марселю» й «Бордо». Потім у стикових матчах за 5-8 місця перемогли «Ренн» 4:2 та програли «Тулузі» 0:1.

Але результати зараз – не головне для Данила. Як влучно висловилися французи, коли він був на полі, міг думати про щось інше, окрім війни. Тому що в Україні зараз сітки воріт та футбольні поля струшують не м’ячі, а бомби.

…Сподіваючись повернутися до України, Данило Гаража продовжує навчання у своїй школі дистанційно. Паралельно життя змусило почати вчити французьку: декілька слів та футбольні терміни необхідні для перебування у команді. А ще юний захисник мріє зіграти колись у центрі захисту улюбленого «Ліверпуля».

За матеріалами https://www.ouest-france.fr/