Головний тренер команди СК «Дніпро-1» – U-19 Віктор Біцюра розповів про підготовку команди до весняної частини юніорського чемпіонату країни.

– Хлопці скучили за роботою, працюють з натхненням. У новому році допоможемо нашим гравцям зробити ще один крок вперед, а від них чекаємо на те, що вони будуть працювати із бажанням, прагненням прогресувати, ну і надалі підійматися по клубних сходах – спочатку у команду U-21, а далі вже і в основний склад «Дніпро-1».

– Традиційно в юніорських командах постійно триває міграція молодих футболістів. Хто куди перейшов зі складу команди U-19 і ким ви поповнились?

– Так, ми не виключення, і у нас теж є свій транзит гравців. Зараз одразу вісім футболістів нашого складу 2002 року народження знаходяться на зборі з командою U-21. Відповідно, у нас зараз є можливість переглянути і наш найближчий резерв. Ми стежимо за хлопцями з дніпровської Академії, звідки ми взяли теж на перегляд десять гравців 2004 року народження. Ми дивимося на них, вище дивляться на наших хлопців, і в такому плані продовжуємо працювати далі.

– Наскільки цікаво спостерігати за тим, як себе проявляють гравці при переході з однієї вікової категорії до іншої?

– Звичайно, ми спостерігаємо за їхнім зростанням і розвитком, становленням як футболістів. Такі обміни доречні для всіх. Ми в повному контакті знаходимося і з Академією, і з командою U-21. Хлопці, які йдуть до молодіжного складу, набувають там досвіду, адже там є вищою інтенсивність швидкісного мислення, а ті, хто приходять до нас з Академії, вже звикають до наших швидкостей. Так вони заздалегідь звикають до більш дорослого футболу, і вже коли гравці будуть випускатися зі школи, то нам з ними буде простіше працювати, а самі юні футболісті будуть адаптовані і вже знати вимоги тренерського штабу.

– Буває, коли хлопець йде у старший вік, і бажаєте йому назад не повертатися? Це у якості компліменту.

– Це наша робота. Коли ти щось зліпив, і хлопці вже щось розуміють, то на них більше звертають увагу. Нам, звичайно, хотілося б більше пограти у такому складі, щоб отримували задоволення від самої гри – і  тренерському штабу, і самим хлопцям. Але наша робота така, що ми, навпаки, прагнемо гравців передавати далі, де в них побачили б перспективу і талант. Від цього нікуди не подітися. Ми вже звикли до такого режиму роботи, так і працюємо.

– А як відбувається ваш контакт з тренерами з дніпровської Академії?

– Звичайно, ми знаходимося у контакті з тренерами Академії. Ми самі постійно переглядаємо їх матчі, тому багатьох хлопців з тієї ж команди 2004 року народження я добре знаю. Але ми й прислуховуємося до думки і керівництва Академії, і тренера, який безпосередньо працює з цім віком. І, таким чином, ми вже за перше коло чемпіонату проглянули близько десяти виконавців. Звичайно, ми беремо не усіх разом, але по два-три футболісти у тижневому циклі працюють з нами. Так ми знайомимося з футболістами, і ним самим все це цікаво.

– Скільки спарингів у команди заплановано у міжсезоння? Де будете їх проводити?

– Календар товариських матчів вже зверстано, і у нас заплановано сім поєдинків. Будуть і двосторонні ігри, адже нам спочатку треба буде визначитися з потенційно основним складом. Серед суперників – «Олімп» з Кам`янського, наша команда U-21, «Олександрія» – U-19, «Зоря» – U-19, магдалинівський «ВПК-Агро», томаківський «Скорук». Як бачите, усі команди непоганого рівня. Працюємо взимку тут в манежі на базі у Придніпровську, де все комфортно і нічого не треба вигадувати.  Для нас це оптимальний варіант.

– З якими думками загалом приступають до підготовки к весняній частині першості тренерський штаб і самі хлопці?

– Наша головна мета, щоб хлопці, які до нас приходять, розкривалися і зростали у власній майстерності. Звичайно, при цьому нам хотілося б показувати ще й хорошу гру, і тоді щоб ця гра переходила у позитивний результат. Але якщо результату немає, треба терпіння, адже це для футболістів перехідний період, хоча, звісно, хочеться перемагати у кожному матчі.

Пресслужба СК «Дніпро-1»