Головний тренер «Дніпра-1» U-19 Геннадій Щекотилін, підбиваючи підсумки першої частини сезону, несподівано розкрив секрет підготовки до матчів.

– Що відчуваєте після настільки ефектного завершення першої частини сезону?

– Радість та гордість за хлопців, тому що ми пройшли дуже важкий відрізок. Ми обговорювали це з хлопцями. Надважкий початок, коли ми тільки-но зібралися, не розуміли один одного, тривав процес адаптації. І ми усі дуже задоволені тим, що маємо сьогодні. Насамперед, тішить якість гри, а сьогодні подвійно порадувало те, що ми зробили висновки після гри з «Чорноморцем», де вели 2:0 та втратили перемогу. В Одесі ми дуже багато втрачали м’ячів, через що «Чорноморець» володів перевагою і зумів забити ці два м’ячі. Ми акцентували на цьому увагу. Не все в нас виходило у першому таймі з виходом від воріт – багато м’ячів втрачали. Але хлопці молодці, вони усвідомили, наскільки це є важливим, і за рахунок інтенсивності, пресингу, тиску почали домінувати. Тому що у першому таймі була рівна гра за навіть деякої переваги господарів.

– Чи можна провести паралелі між сьогоднішнім матчем та загалом першою частиною сезону? Команда зуміла подолати події, що складалися не на її користь…

– Так, у перших матчах ми як команда не могли долати складнощі, з якими стикалися. Ми одразу здавалися, і це було тенденцією: з «Ворсклою», «Чорноморцем», навіть виграшний матч з «Маріуполем». Усі переживання, побоювання за результат не давали у повній мірі реалізувати наявний потенціал. Я не сумнівався у величезному потенціалі хлопців. І в останніх матчах вони його проявляють. Навіть сьогоднішня гра – приклад того, коли було дуже важко, суперник не давав простору, але за рахунок командного духу ми не вперше виграли матч, в якому поступалися. Це дуже важливий момент для команди – подолання труднощів. І сьогодні ще такий момент, який я відзначав: (посміхається) у нас хлопці в деяких моментах є автономними, самі готують стандарти, самі переглядають суперника. У цьому сенсі величезний крок вперед. Спілкування, віра один в одного, що є важливим і чого не було на першому етапі. Ми до цього прийшли, і наслідком цього є такі матчі, як сьогодні. Не все виходило, але за рахунок інтенсивності, неперервності, бажання, командних дій вони переломили хід гри.

– Якщо можна, розкажіть детальніше про самостійну підготовку гравців до матчів.

– Я просто у захваті від того, як вони залучені до цього. В нас хлопці самі роблять аналіз ігор, нарізки відео по фазам гри: атака, оборона, перехід. Якщо раніше ми все це робили, то зараз даємо або групі, або гравцям по позиціям. Вони готуються, спілкуються, а ми з аналітиками допомагаємо технічно та спрямовуємо їх до вірного розкриття теми. Розбір стандартів дав ще більше можливостей для комунікації. Воротарі та група оборони відповідають за дії при стандартах у захисті, а група атаки – в атаці. Вони готують та презентують доклад або відео, або ми можемо це обговорити на вайтборді. Звичайно, нас, тренерів, це не звільняє від необхідності розбирати суперника: ми вказуємо на деякі нюанси та вносимо корективи. Але гравці самі приймають рішення.

– Це ноу-хау, здається?

– (посміхається) Можливо.. Я сам був здивований та захоплений багатьма моментами, але наша ідея полягала в тому, аби залучити їх до футболу. Ми бажали, щоб вони отримували задоволення від того, що роблять. Розуміли, що наша методологія дає їм розвиток, щоб вони пропускали її через голову, були залучені і дуже бажали розвитку. І зараз підійшли до бажаного стану дуже близько. Сьогоднішня гра це лише підтверджує

– Настання перерви неодмінно тягне за собою запитання про кадрові зміни та підготовку взимку…

– Це, напевно, найскладніше запитання. Безумовно, ротація буде. Ми бажаємо давати шанс молодшим хлопцям 2005 року народження. Є вже певні кандидати для перегляду. Все залежить від них самих, як вони проявлять себе. Вийти з відпустки плануємо 20 січня, будемо тренуватися у манежі бази, проводити контрольні матчі. Поруч багато гарних команд, можливо, гратимемо не лише з однолітками, а й з дорослими.