Головний тренер СК «Дніпро-1» Дмитро Михайленко дав інтерв’ю порталу ua-football.com

“Дніпро-1” за два роки, пройшовши шлях з Другої ліги, стрімко увірвався в УПЛ. Досяг своєї мети – представляти славетне місто і команду серед найкращих клубів еліти. З перших днів на тренерському містку – Дмитро Михайленко, з яким пов’язані такі гучні успіхи команди. Кореспондент UA-Футбол попросив розповісти головного тренера про виступ команди, а також про те, як проходить адаптація в УПЛ.

– “Дніпро-1” впевнено і з великим запасом від “Колоса” в 13 очок посів перше місце в Першій лізі. Забито 72 м’ячі і пропущено 21. Дійсно було так легко?

– Так, були етапи, коли легко давалася гра, але іноді було важко. Все вдало пішло зі старту, потім потрапили в невелику кризу, програвши вдома “Металісту 1925” 0:2, а за кілька турів “Оболоні” 1:3. Тому не можна сказати, що все було гладко. Потім набрали хід, в той час як конкуренти втрачали очки. А ключовим моментом у подальшій боротьбі, стала гра в Харкові, відразу ж після зимової паузи. Ми виграли 2:1, і запас очок утворився в десять балів. Після цього наші конкуренти “відпустили” нас, і хлопці відчули впевненість. Тому, те, що виглядає на папері легко, насправді було складно. У другому колі ігрового запасу вистачило, щоб фінішувати першими. Хоча, явної переваги не було. Якщо взяти статистику, весняну частину пройшли важко, при цьому зазнавши тільки однієї поразки.

– Як пройшла адаптація команди в Прем’єр-лізі?
– Адаптація проходила по ходу сезону. По-перше, дуже непросто за коротке міжсезоння зібрати команду і перейти на нові вимоги. Гру, яку ми показували в Першій лізі, вже не вдавалося демонструвати в Прем’єр-лізі. Були складнощі. За 18 турів ми адаптувалися в еліті, але демонструвати стабільну гру нам було важко.

– Що для команди найскладніше? З якими труднощами ви зіткнулися?
– Якщо Другу та Першу ліги ми пройшли впевнено, володіючи ігровою ініціативою і перевагою за рахунок пресингу, то в Прем’єр-лізі не виходило пресингувати і нав’язувати свої умови. Найбільша проблема – не знайшли баланс між грою в обороні і атаці. Навіть коли ми низько сідали в оборону, дозволяли супернику створювати моменти, і як підсумок мали проблеми. Природно, при захисному варіанті не було можливості пресингу, і тому страждали атакуючі дії. Все взаємопов’язано. А продемонстрована гра в атаці на сьогоднішній день – це поки наш рівень.

– Команда займає восьме місце. Чи задоволені ви якістю гри і місцем в турнірній таблиці?
– Ні якістю, ні місцем ми не задоволені. Але я точно розумію, якщо покращимо якість гри, то піднімемося на більш високе місце в таблиці. Тому, на зборах,  будемо багато працювати над поліпшенням всіх фаз гри.

– Як вважаєте, в яких матчах недобрали свої очки?
– Прикра поразка вдома проти “Десни” 0:1, де ми у  розіграші від воріт біля власного штрафного майданчика втратили м’яч,  і самі собі “привезли” гол. Також домашня гра зі “Львовом”. Через власні помилки пропустили два м’ячі, потім вирівняли хід гри, зрівнявши рахунок 2:2, володіли ініціативою, створювали моменти, але в компенсований час втратили концентрацію, розслабилися і пропустили. Плюс, гра в Маріуполі, яка йшла до нічийного результату. Маріупольці не створювали моменти, але єдиний дальній удар Федорчука виявився фатальним для нас. Ось в цих поєдинках ми не добрали свої бали. Якщо додати 3-4 очки, могли б фінішувати в першій шістці.

– Найкращий голеадор команди з чотирма м’ячами – півзахисник Когут. Нападники Супряга з трьома м’ячами і Куліш з двома поки не виблискують. Видно, що стоїть гостро питання з лінією нападу. Як будете вирішувати після зимової паузи цю проблему?

– Зараз не буду зачіпати це питання, що буде далі, адже ми підводимо підсумки осінньої частини. Так, хотілося, щоб нападники забивали більше. Але мені здається, вони виклалися по-повній. А Когут завжди багато забивав, тому його результативність була очікувана.

– Чому важко дається адаптація чемпіонам світу Булеці та Супрязі в дорослому футболі?
– Чому? Тому що футбол інший і непростий у Прем’єр-лізі. Він силовий, атлетичний, тому їм важко. Думаю, при правильній роботі і у Сергія, і у Влада відмінні шанси заграти вже найближчим часом. Я в них упевнений. Їх час зараз приходить і при правильному ставленні у них все буде добре.

– Як для дебютанта, які завдання ставилися перед командою на сезон. Наприклад “Десна” вийшла в УПЛ відразу ж ставила за мету – потрапляння в першу шістку. У вас немає такого бажання?
– Завдання потрапляння в ТОП-6 не було. На сьогоднішній день – адаптуватися в Прем’єр-лізі, зберегти прописку, а молодим гравцям – набиратися досвіду. Протягом двох останніх років у нас були завдання: спочатку взяти перше місце у Другій лізі, потім – перше в Першій лізі, а зараз – треба спокійно віддихатися, озирнутися, стабілізувати склад і зрозуміти, хто буде для Прем’єр-ліги у нас помічником.

– Вже є два нових придбання: Хобленко і Сваток. Чи будуть ще поповнення?

– Працюємо над цим і шукаємо гравців на всі позиції.

Пресслужба СК «Дніпро-1» за матеріалами ua-football.com