Головний лікар Дніпровського лікарсько-фізкультурного диспансеру Лідія Дукач поспілкувалася із пресслужбою СК «Дніпро-1»:

– Лідія Михайлівна, ви багато працюєте із різними спортсменами. Чи є відмінності у подібних медоглядах у, наприклад, атлетів і футболістів?

– Звичайно, є велика різниця. Футбол – це ігровий вид спорту, який передбачає розвиток різних якостей організму. Це і швидкісні якості, і силові, оскільки треба бути витривалим, адже спробуйте побігати півтори години, при повній віддачі сил. А от інші види спорту, як наприклад, стрибки у висоту, підняття штанги або марафонський біг вимагають інших якостей , тому організм спортсменів, які займаються різними видами спорту, дуже відрізняється. Навіть зовнішньо, якщо ви подивитесь на бігунів на короткі і великі дистанції, то різницю побачить навіть звичайна людина: спринтер – він міцний і сильний, а бігун на довгі дистанції – сухорлявий, тоненький, худенький, тому що йому потрібні зовсім інші якості в організмі. Так і у футболістів. Ми, за результатами обстежень, можемо визначити, навіть не питаючи у нього, якого він амплуа – грає у нападі чи у захисті, або, тим більш, визначити воротаря.

– А визначаєте ви, як вони вели себе у новорічні свята, чи дотримувалися режиму?

– Звичайно, можна побачити, якщо було порушення спортивного режиму. Усі на новий рік повертаються до своїх родин, сідають за святковий стіл, і звичайно, хочеться відзначити новий рік, як це водиться у звичайних людей. Але якщо це відбувається через міру, то це видно по їх показниках на медогляді, адже алкоголь, який ми вживаємо на свята, він дуже впливає на внутрішнє середовище організму. Переносимість навантажень різко падає, підвищується інтоксикація організму, тому ті навантаження, які ми пропонуємо, як тестові, спортсмен виконати не може. Але, поки що, Слава Богу, в нашій команді все добре (посміхається).

– Тобто, візуально ви вже для себе все визначили?

– Ми кожного дня дивимося на підсумки. До нас що разу приходять по п’ять-сім футболістів, і в кінці дня ми збираємося з усіма фахівцями, і кожен розповідає про нюанси обстежень, хто що знайшов, чи є якісь відхилення. Тому, в кінці кожного дня ми маємо повну картину стану здоров’я тих хлопців, які через нас пройшли.

– Ми спілкувалися із хлопцями і вони сказали, що тепер з’явився термін «рівень олів’є». Можете по своїм даним сказати, хто з них перестарався за новорічним столом?

– Звичайно. Ті хто забагато їв, показують на обстеженні найгірші результати. Але все це у межах норми, і вони не можуть впасти нижче того рівня, на який вони вийшли, як майстри спорту і професіонали, яких запросили до дніпровської команди. Тому сильних відхилень немає.

– Чого хочете побажати футболістам у новому році?

– У першу чергу, хочеться побажати їм здоров’я, пройти рік без травм на повній самовіддачі. Вони  всі дуже талановиті хлопці , і хочеться, щоб вони виступили якомога краще у цьому сезоні. І якщо ви побачили, то на дверях наших кабінетів написано, що «Члени збірної України обслуговуються поза чергою», і я дуже хочу, щоб до кінця року більшість гравців «Дніпра-1» увійшли в збірну країни, а на наступний рік проходили до нас вже позачергово.

Пресслужба СК «Дніпро-1»