Новачок СК “Дніпро-1” Олексій Хобленко розповів порталу ua-football.com про чемпіонство в Білорусі і причини повернення в чемпіонат України.

– Олексій, недавно ти підписав контракт з “Дніпром-1”, хоча вдало провів сезон в брестському “Динамо”, де став чемпіоном Білорусі. Чому вирішив змінити обстановку?

– Особливих причин не було. У мене закінчувався контракт. Мені пропонували його продовжити. Думав над цим. Але також був розговор з Дмитром Михайленком, ми давно спілкувалися. Він висловив зацікавленість, щоб я перейшов в “Дніпро-1”. Мені сподобалася пропозиція від дніпрян, хочеться спробувати в цій команді свої сили, знову повернутися в чемпіонат України. Для мене це новий виклик.

– В останній грі чемпіонату Білорусі тебе вже не було в заявці на матч проти мінського “Динамо”. Вже знав, що не залишишся в брестському “Динамо”?

– Перед грою тренер сказав, що я вже можу не готуватися до цієї гри, щоб вирішував свої питання з клубом. Тоді я ще рішення не прийняв, але зараз вважаю, що вчинив правильно, давши згоду “Дніпру-1”.

– Ліга чемпіонів з Брестом не приваблювала?

– Звичайно, розумів, що відмовляюся від шансу зіграти в кваліфікації Ліги чемпіонів, можливо, Ліги Європи. Але я сподіваюся, що з “Дніпром-1” ми теж доб’ємося високих цілей і ще поборемося за зону єврокубків в найближчому майбутньому.

– Виграти чемпіонство в Білорусі було складно?

– Майже до останнього туру була боротьба. Напевно, вже тільки в чемпіонській грі з “Вітебськом” на 90-й хвилині повірили, що стали чемпіонами. До цього три тижні був смутний час. В іграх з “Іслочью” і “Шахтарем” з Солігорська ми зіграли внічию, але в цьому нам “допомогли” судді, інакше ми б стали чемпіонами раніше. Тому довелося понервувати. Розуміли, що в домашній грі з “Вітебськом” треба виграти і стати чемпіонами.

– Ти забив за “Динамо-Брест” дев’ять голів. Задоволений цим показником?

– Не можу бути задоволеним. Звичайно, хотілося відзначитися більше. Я зіграв достатньо часу, щоб забивати частіше. Сподіваюся, в “Дніпрі-1” результативність буде ще краще.

– У Бресті грають українці Нойок та Мілевський. Яка їхня роль в цій команді?

– У них роль лідерів. Але ми там вважалися легіонерами, хоча Артем Мілевський народився в Білорусі, Саша Нойок вже грає більше трьох років. Так що вони допомагали мені адаптуватися. Ці гравці дуже важливі для команди, їх якості допомогли “Динамо” стати чемпіоном. Колектив у Бресті відмінний, він мені запам’ятається назавжди.

– З Хачеріді, який підписав контракт з Брестом, бачилися?

– Так, він тренувався з командою, підтримував форму.

– Він підсилить білоруський колектив?

– Звичайно, без сумніву. Хоча у нього не було ігрової практики, але видно, що це дуже сильний футболіст, який обов’язково підсилить Брест.

– Брестське “Динамо” можна порівняти з якоюсь командою з України?

– Навряд чи. У “Динамо” в Бресті був дуже згуртований колектив.

– Що найбільше здивувало в Білорусі в нефутбольному житті?

– Напевно, їх манера дуже повільно їздити на машинах. Зрозуміло, що всі дотримуються правила, швидкісний режим, але вони їздять там дійсно не поспішаючи. В цілому, це схожа країна з Україною, близька мову. Мені було там комфортно. З вдячністю сприймаю час, проведений в Білорусі.

– Їх чемпіонат сильніший за український?

– Рівень майже такий же. В Україні я був тільки в “Чорноморці”. Але все-таки УПЛ, мені здається, трохи сильніше. Наші команди-аутсайдери точно сильніше колективів, які борються за виживання у вищій лізі Білорусі.

Мені не особливо подобалося грати виїзні матчі в їхньому чемпіонаті. А ось в домашніх стінах у Бреста була божевільна підтримка, атмосфера, в місті був футбольний бум.

– До Бреста ти грав в “Леху”. Не було бажання знову поїхати в Польщу?

– Там я грав в оренді. Може, треба було їхати на повноцінний контракт. Але, в будь-якому випадку, мені там сподобалося, це був досвід виступу в європейському клубі. Пропозиції з Польщі були, звали. Але я налаштував себе, що повернуся в Україну і прийму пропозицію “Дніпра-1”.

– Бачив ігри “Дніпра-1” в чемпіонаті?

– Так, дивився останній матч з “Олександрією”. Команда отримала несправедливе поразку. Сподіваюся, що навесні команда буде грати ще краще і зроблю все можливе, щоб поліпшити результати “Дніпра-1”.

– Знаєш когось із гравців нової команди?

– Знайомий з Дімою Коркішком, Олександром Сватком. У відпустці ми відпочивали разом, тому вже маю достатньо інформації про команду.

Пресслужба СК “Дніпро-1” за матеріалами ua-football.com