У неділю, 9 лютого, футболісти СК «Дніпро-1» проведуть свій перший спаринг на другому зборі в Туреччині. Суперником спортклубівців стане казахський клуб «Жетису» з Талдикоргану. Початок матчу о 16:30. На нашому сайті запланована традиційна пряма трансляція гри.

«Жетису» було засновано у 1981 році. Одразу ж команда почала виступати на рівні Другої ліги СРСР, де провела до розпаду країни 10 сезонів (усі, окрім 1985 року). Найкраще досягнення – друге місце у 8-й зоні нижчої Другої ліги (1990 рік). У часи незалежності «Жетису» є міцним середняком казахстанського чемпіонату. Краще досягнення – срібні нагороди вищої ліги у 2011 році. Кілька разів клуб залишав елітний дивізіон, але ненадовго, двічі перемагаючи у Першій лізі у 2006 і 2017 роках. У минулому сезоні клуб посів 5 місце у Вищій лізі (16 перемог, 8 нічиїх, 9 поразок, м’ячі 45-25), на 9 очок відставши від трійки призерів, які отримали право виступати у єврокубках.

Двічі клуб стартував у єврокубках, і обидва рази вибував після першого раунду: у 2008-му році в турнірі Інтертото від угорського «Гонведу» (1:2,2:4), а у 2012-му – в кваліфікації Ліги Європи від польського «Леха» (1:1,0:2).

У складі команди є один українець – Руслан Степанюк, який на Батьківщині виступав за алчевську «Сталь», «Говерлу», «Олександрію», «Олімпік» і «Верес». Взагалі в команді достатньо легіонерів: два болгарина, два білоруса, а також по одному представнику Молдови, Вірменії, Литви, Киргизстану, Сербії та Гани.

Головним тренером команди є колишній півзахисник «Кайрата» і «Пахтакора», майстер спорту СРСР Дмитро Огай, який є найтитулованішим тренером Казахстану – він 9 разів поспіль з 2000 по 2008-й рік приводив свої команди до медалей чемпіонату країни: двічі золоті, п’ять срібних і дві бронзові нагороди. Також в його тренерському активі перемога у Кубку Казахстану.

Відзначимо, що асистентом Дмитра Огая є Сергій Кулініч, який виступав за ФК «Дніпро» у 1985 році (3 матчі у чемпіонаті, 1 гра у Кубку та 1 матч в єврокубку – у гостьовому чвертьфіналі Кубка Чемпіонів проти «Бордо» він замінив Олега Протасова на 84-й хвилині гри). У тренерському штабі спортклубівців з того складу дніпрян зараз працює Валерій Городов, тому двом ветеранам точно буде що згадати разом.

У поточному міжсезонні «Жетису» провів вже шість спарингів, при цьому після двох стартових перемог команда виграти більше не може: «Беледієспор» (Туреччина) – 3:1, «Сабаіл» (Азербайджан)- 1:0, «Балкани» (Косово) -0:0, «Карабах» (Азербайджан)-  0:1, «Слован» (Братислава, Словаччина) -1:1, «Нижній Новгород» (Росія) – 0:1.

Відзначимо, що раніше спортклубівці вже одного разу проводили спаринг проти представника Казахстану, перегравши уральський «Акжайик» з рахунком 3:2.

Пресслужба СК «Дніпро-1»