Завтра, у неділю, 8 березня, футболісти СК «Дніпро-1» проведуть матч заключного, 22-го, туру першого етапу поточного чемпіонату УПЛ. Суперником спортклубівців стане футбольний клуб «Маріуполь». Гра відбудеться на «Дніпро-Арені» і розпочнеться о 17 годині.

ФК «Маріуполь» засновано у 1960 році. У різні часи команда мала назву «Авангард», «Азовсталь», «Локомотив», «Новатор». Протягом 1960-х років клуб виступав у класі «Б» та другій групи класу «А», а у наступні два десятиліття з перервами грав у Другій лізі СРСР.

Перші незалежні чемпіонати країни клуб провів у нижчих дивізіонах під назвою «Азовець», а після об’єднання з луганським «Динамо» змінив назву на «Металург» (3 квітня 1996 року) і за два роки, пройшовши Другу та Першу ліги, команда вийшла до елітного дивізіону чемпіонату країни. Найкращим сезоном в історії клубу є чемпіонат 2000/01, коли «Металург» посів четверте місце і вийшов до півфіналу Кубка України (у 2006 році клуб повторив цей результат в обох турнірах). 17 грудня 2002 року команда змінила назву на «Іллічівець». В період з 2007 по 2017 роки команда була серед аутсайдерів УПЛ і неодноразово вибувала до Першої ліги.

14 червня 2017 року клуб було перейменовано на ФК «Маріуполь» в рамках виконання Закону про декомунізацію. Після двох сезонів у Першій лізі клуб цього ж року повернувся у Прем’єр-лігу. Останні два сезони команда виступає під кермом колишнього гравця ФК «Дніпро» Олександра Бабіча, і двічі маріупольці здобували путівку до кваліфікації Ліги Європи, але там поступалися французькому «Бордо» і голландському «АЗ». В чемпіонаті 2018\19 команда посіла 4 місце (12 перемог, 7 нічиїх, 13 поразок, м’ячі 36-47).
У поточному чемпіонаті команда бореться за потрапляння до чільної шістки, але для цього маріупольцям обов’язково треба, як мінімум не програти на «Дніпро-Арені», щоб наздогнати за очками «Колос» (в особистих зустрічах з ковалівцями перевага на боці азоавців), який у той же час гратиме з «Шахтарем».
Весняну частину чемпіонату «Маріуполь» почав з поразок, поступившись «Зорі» – 1:2 і «Десні» – 0:4, а у минулому турі переміг «Ворсклу» – 3:0.

В офіційних матчах команди зустрічалися тільки одного разу, коли у першому колі чемпіонату маріупольці на власному полі здобули перемогу 1:0 (Федорчук,82). Крім того, команди минулої восени провели між собою спаринг у Придніпровську, у якому спортклубівці також поступилися з рахунком 2:3 (Куліш, 35, з пенальті, Полегенько, 77, автогол — Шаповал, 12 автогол, Чурко, 66, Байдал, 86).
Через дискваліфікації у завтрашньому матчі не зіграють одразу два гравці СК «Дніпро-1» – це Олександр Назаренко і Франсіско Ді Франко, а у суперників не гратиме Назарій Муравський.

Судитиме матч бригада арбітрів на чолі з киянином Євгеном Арановським. Цікаво, що він вже третій тур поспіль працюватиме на іграх за участю спортклубівців, але на матчах з «Динамо» і «Шахтарем» він був головуючим за екраном VAR. На цьому матчі також буде застосована відеосистема, але тепер тут головним буде Сергій Бойко, який працював у полі на грі «Шахтар» — «Дніпро-1». У двох матчах, на яких Євген Арановський працював головним арбітром за участю спортклубівців, СК «Дніпро-1» зіграв унічию у гостях з «Ворсклою» -1:1 і поступився у Києві донецькому «Олімпіку» -2:3. У цих поєдинках Арановський показав спортклубівцям шість жовтих карток і двічі вилучав дніпрян з поля, у той час як для наших суперників він обмежився п’ятьма попередженнями.

УПЛ. 22 тур.
8 березня. 17:00. «Дніпро-Арена».
СК «Дніпро-1» — ФК «Маріуполь»
Головний суддя: Євген Арановський (Київ)
Судді на лінії: Сергій Приступа, Євген Петраков (обидва з Києва)
Четвертий арбітр: Костянтин Труханов (Харків)
Спостерігач арбітражу: Сергій Лисенчук (Київ)
Арбітр ВВА: Сергій Бойко (Київська область)
Асистент ВВА: Андрій Скрипка (Кропивницький)
Спостерігач ВВА: Володимир Петров (Харків)
Директор матчу: Михайло Калита (Миколаїв)

Пресслужба СК «Дніпро-1»