Завтра, у неділю, 28 червня, футболісти СК «Дніпро-1» проведуть матч 28-го туру чемпіонату країни в Прем’єр -лізі у гостях проти ФК «Маріуполь». Початок зустрічі о 17 годині. В прямому ефірі гру транслюватиме телеканал Футбол-1.

ФК «Маріуполь» засновано у 1960 році. У різні часи команда мала назву «Авангард», «Азовсталь», «Локомотив», «Новатор». Протягом 1960-х років клуб виступав у класі «Б» та другій групи класу «А», а у наступні два десятиліття з перервами грав у Другій лізі СРСР.

Перші незалежні чемпіонати країни клуб провів у нижчих дивізіонах під назвою «Азовець», а після об’єднання з луганським «Динамо» змінив назву на «Металург» (3 квітня 1996 року) і за два роки, пройшовши Другу та Першу ліги, команда вийшла до елітного дивізіону чемпіонату країни. Найкращим сезоном в історії клубу є чемпіонат 2000/01, коли «Металург» посів четверте місце і вийшов до півфіналу Кубка України (у 2006 році клуб повторив цей результат в обох турнірах). 17 грудня 2002 року команда змінила назву на «Іллічівець». В період з 2007 по 2017 роки команда була серед аутсайдерів УПЛ і неодноразово вибувала до Першої ліги.

14 червня 2017 року клуб було перейменовано на ФК «Маріуполь» в рамках виконання Закону про декомунізацію. Після двох сезонів у Першій лізі клуб цього ж року повернувся у Прем’єр-лігу. Останні два сезони команда виступає під кермом колишнього гравця ФК «Дніпро» Олександра Бабіча, і двічі маріупольці здобували путівку до кваліфікації Ліги Європи, але там поступалися французькому «Бордо» і голландському «АЗ». В чемпіонаті 2018\19 команда посіла 4 місце (12 перемог, 7 нічиїх, 13 поразок, м’ячі 36-47).
Перший етап поточного чемпіонату країни СК «Дніпро-1» і ФК «Маріуполь» закінчили на сусідніх рядках турнірної таблиці: сьомому і восьмому місцях, на яких вони зараз і знаходяться – перевага спортклубівців складає 4 очки.

В офіційних матчах команди зустрічалися між собою тричі на рівні поточного чемпіонату. До цього кожного разу перемагали господарі: у Маріуполі азовцям перемогу приніс влучний удар Валерія Федорчука на 82-й хвилині, а у Дніпрі спортклубівці здобули дві звитяги: 3:0 на першому етапі (дубль оформив Олексій Чичиков, забиваючи на 68-й і 88-й хвилинах, а ще один гол чудовим ударом зі штрафного провів Сергій Булеца), а за тиждень дніпряни перемогли 2:0 вже у рамках другого етапу (Хобленко, 64, з пенальті, Супряга,89).
Крім того, команди минулої восени провели між собою спаринг у Придніпровську, у якому спортклубівці поступилися з рахунком 2:3 (Куліш, 35, з пенальті, Полегенько, 77, автогол — Шаповал, 12 автогол, Чурко, 66, Байдал, 86).

Відзначимо, що у завтрашньому матчі через дискваліфікації не візьмуть участь одразу два гравці СК «Дніпро-1» – це Максим Лопирьонок та Дмитро Коркішко.

Гру судитиме бригада арюітрів на чолі з харківським рефері ФІФА (з 2012 року) Анатолієм Абдулою. Він вже одного разу працював на матчі за участю спортклубівців. У поєдинку першого етапу поточного чемпіонату за його суддівством дніпряни у Києві поступилися «Динамо» 0:2. У цій грі Абдула показав 5 жовтих карток нашій команді, двічі попереджав гравців «Динамо», а ще призначив на користь киян пенальті, який вони реалізували.

Favbet Ліга. 28 тур. Трансляція Футбол-1.
28 червня. 17:00. Маріуполь. Стадіон імені В.С. Бойка.
ФК «Маріуполь» — СК «Дніпро-1».
Головний суддя: Анатолій Абдула (Харків)
Судді на лінії: Олександр Войтюк (Запоріжжя), Олександр Жуков (Харків)
Четвертий арбітр: Олексій Деревинський (Київ)
Спостерігач арбітражу: Ігор Покидько (Полтава)
Делегат УАФ: Микола Кузнецов (Хмельницький)

Пресслужба СК «Дніпро-1»