Почесний президент СК «Дніпро-1» Юрій Береза дав велике інтерв’ю програмі «Футбол News» про футбольні та військові справи.

Всі футболісти волонтерять

– У перші дні війни ми зробили коридори, щоб усі наші легіонери мали змогу залишити країну. Українські футболісти усі перебувають на території України. І не просто знаходяться тут, а активно волонтерять, з першого дня допомагають українській армії.

По-перше, переможемо. І займемося футболом

– Ми все ж таки зараз думаємо, як почати тренування з тими, хто залишився. Я вірю, що активна фаза війни не буде тривалою. По-перше, ми переможемо, і після цього нам потрібно буде займатися футболом. Коли створювався СК «Дніпро-1», я казав вболівальникам, що моєю мрією є почути гімн Ліги чемпіонів на стадіоні у Дніпрі.

Є сенс залишити наявне турнірне становище

– Я дивився, якою могла б бути доля сезону. Є варіант, як говорять, вважати його таким, який не відбувся. Вважаю, це несправедливо. Схиляюсь до варіанту, що, оскільки ми зіграли більшу частину чемпіонату, є сенс залишити наявне турнірне становище. Також є сенс не говорити про те, щоб хтось залишав Прем’єр-лігу. Думаю, можуть зайти дві команди з першої ліги, буде 18 команд. Це підказує логіка та світова практика.

Українська армія є найбільш ефективною

– Якщо ми говоримо про полк «Дніпро-1», то він існує і виконує певні завдання, відповідає за багато речей у Дніпрі. А я зараз є командиром батальйону Національної гвардії. Це новий батальйон, який був створений з нуля.

Стосовно подій на фронті, то треба констатувати факт: у нас триває чергове загострення війни, яка почалася у 2014 році. Але різниця величезна! У 2014-му році говорити про наші збройні сили можна було з великим-великим натягом. У нас було близько 4-4,5 тисячі високомотивованих патріотично налаштованих людей, які взяли до рук зброю. І ми змогли захистити Україну. Зараз у нас лише у Збройних силах близько 250 тисяч і не менше мільйона тих, хто готовий і взяв до рук зброю. У нас на сьогодні в Збройних силах ланка «командир взводу – командир роти – командир батальйону – командир бригади» є найкращою у світі! Я наголошую на цьому! І вона може діяти автономно. Потім аналіз всіх цих подій доведе, що сьогодні українська армія є найбільш ефективною. Навіть американці відзначили ефективність використання Javelin українцями. І є багато інших фактів, які ставлять українську армію та усіх українців на найвищий щабель військової відваги.

Ще один надважливий момент. ЗСУ та український народ – єдине ціле. Те, що казали за радянських часів: народ та армія єдині – будь-яка люди може знищити ворожий танк, як це роблять професіонали з армії Канади, США, Великобританії, Ізраїлю. Наші люди зрозуміли, що їхнє щастя у їхніх руках. Наша країна у руках народу. І коли народ та армія єдині, ця країна є непереможною…

Повну версію інтерв’ю можна подивитися на відеозапису