Новий головний тренер СК «Дніпро-1» Ігор Йовічевіч відповів на перші запитання, очоливши команду.

– Сьогодні незвичайний день – перший у новому клубі. Який в вас настрій? З чим прийшли до «Дніпра-1»?

– Перший день завжди є незабутнім. Після стількох років повернутися до українського футболу є і мотивацією, і викликом. «Дніпро-1» заслуговує боротися за найвищі місця, і ми будемо працювати щоденно у цьому напрямку.

– Завжди непросто очолювати команду під час сезону. Що ви вбачаєте за необхідне терміново зробити?

– 1 очко у 3 матчах – результат, який, можливо, не відповідає грі команди. Мусимо підняти настрій команді. У такій ситуації завжди на команду впливає та тисне результат, необхідність виконати задачу на сезон. Але я вважаю, що треба йти від матчу до матчу. Жити не чимось примарним, а працею, якісними тренуваннями.

– Керівництво бажає потрапити до єврокубків. Чуючи це завдання, ви, напевно, висловлювали і свої якісь побажання стосовно підсилення?

– По-перше, зазначу, що наявні гравці за своєю якістю можуть виконати задачу. З іншого боку, є ще 15 днів, і якщо буде можливість придбати гравця на певну позицію для зміцнення конкуренції, ми це зробимо разом зі спортивним директором Андрієм Русолом. Тож, ще є простір для покращення команди, щоб виконати задачу ще краще. Ще раз кажу: я перший хочу вигравати, бо змалку маю дух переможця. Хочу цю емоцію передати футболістам. У кожному тренуванні, у кожній вправі має бути переможець. Для того будемо працювати.

– Що може змінитися у грі «Дніпра-1» вже у найближчому матчі? На що робитимете акцент у декілька днів, що залишилися до матчу з «Олександрією»?

– Ми вже проаналізували «Олександрію». Сьогодні був весь день у дорозі, але помічники вже робили і бачили. «Олександрія» вже багато років дотримується одного стилю під керівництвом постійного тренера, проти якого я грав ще 6 років тому. Дуже незручна команда. Враховуючи її схему гри, мусиш думати, як зменшити їхній тиск, зменшити загрозу від двох форвардів, протистояти їхньому наполегливому контактному футболу.

Цього тижня ми маємо більше працювати над психологією, ніж над тактикою. Результат – 1 очко після трьох матчів – тисне, але сьогодні перший день нового шляху, і хочу, щоб гравці думали лише про позитив.

– Ви змінилися як тренер з того часу, як залишили Україну?

– Кожен тренер щоденно працює над собою, стажується, вчиться, дивиться футбол, розмовляє з іншими фахівцями. Через це набувається досвід та змінюється погляд на футбол. Певні успіхи прийшли останніми роками – виграли чемпіонські звання команди U-19 та дублю загребського «Динамо». Тож, час пішов на користь. Став спокійнішим в певних зламних моментах у матчі. У кожному матчі є такі моменти, і ти мусиш дуже швидко прийняти рішення або щодо заміни, або зі зміни схеми, або бачиш, що суперник дуже тисне і розриває тебе на одному фланзі. Досвід дозволяє зараз почуватися спокійніше. Але так само гадаю, що за 6 років буде ще краще, аніж сьогодні.

– До речі, про схему. «Дніпро-1» у цьому сезоні використовував незвичну схему для чемпіонату України. Ви будете щось змінювати зараз? Який стиль хочете прищепити команді?

– Кожен матч вимагає від команди певних кроків. Те, що я полюбляю 4-1-4-1, не означає, що у кожній грі ми будемо діяти саме таким чином. І у цій базовій схемі можна грати 3-4-3: коли при володінні м’ячем один опорний опускається, а фланги зміщуються у середину. Схема сама по собі не є важливою. А от стилю зрадити не можна. Якщо не маєш стилю і ще програєш – тоді нічого не маєш.

– Можете сформулювати у декількох словах, якого стилю дотримуватиметься «Дніпро-1»?

– Хочу бачити команду агресивною, компактною, яка розуміє гру та що вимагає ситуація на полі. Я можу мати філософію контролю м’яча, але якщо граю проти міцнішого суперника, він не вийде. Тоді маємо активно діяти без м’яча у першій та другій зонах або у високому пресингу. Хочу, щоб команда грала у тотальний футбол і розуміла гру.