Післяматчева пресконференція головного тренера СК Дніпро-1 Ігоря Йовічевіча.

– Статус та авторитет Шахтаря допоміг їм задушити нас в перші 15-20 хвилин. А коли взяли м’яч під контроль, зв’язали 4-5 пасів, перевели з флангу на фланг, тоді зрозуміли, що можна тут взяти більше. Гол допоміг їм відчути впевненість, жити близько до наших воріт. Але наприкінці першого тайму, коли був наш контроль м’яча, гра між лініями, особливо відкривання з трьох центральних захисників, Шахтар не мав відповіді. Була відчутна реакція команди, яка в перерві з хорошими емоціями готувалася до другого тайму. У перші 25 хвилин його команда точно заслужила на гол. Ти не можеш мати десять моментів проти Шахтаря, але те, що маєш, повинен забивати. Дуже мало команд грає так сміливо та хоробре, як ми зіграли сьогодні. У другій зоні пресинг Шахтаря не був настільки яскраво виражений, ми мали час ставати у три центральні захисники 3-4-3, і це надавало нам впевненості. Намагалися скористатися із закиданням за спини Вітао та Матвієнку, які дуже терплять з довгими передачами. Їхня оборона грає високо, ми маємо швидкісних гравців, і тому було створено моменти з нашого боку. Рівень, який ми показали сьогодні, можливо, недостатній, щоб виграти у команди Ліги чемпіонів, але буде достатній, щоб перемогти 90 відсотків Прем’єр-ліги. Вітаю мою команду за сьогоднішню гру.

– Ви казали перед матчем, що спробуєте засмутити Срну. Вже спілкувалися з ним?

– Тільки що говорили. Він сказав, що сподобалися обидві команди, і з вуст такого фахівця це є компліментом. Думаю, вболівальники отримали кайф сьогодні. Наприкінці першого тайму та у другому ми могли жити з думками про перемогу. Шахтар теж мав моменти, адже ми ризикували, хотіли забити та залишали їм простір. Це дуже великий урок для нас, який дасть досвід та фундамент на майбутнє.

– У розмові з командою після матчу ви похвалили її чи вказували на якісь помилки, яких припустилися особливо наприкінці матчу?

– Другий гол – це наслідок втрати енергії. До цього ми грали сміливо та хоробре. Так тут грало лише Монако. А де Монако і де ми на даний момент? Ми вірили в нічийку до кінця. Моя команда божевільна. Вона має характер. Коли вони мають емоції, можуть у меншості перегравати Десну, я їх обожнюю. Якщо ми показуватимемо таку гру, як сьогодні, будемо перемагати набагато частіше, ніж програвати. Це урок для нас. І показник того, як можемо грати, якщо через пресинг Степаненко просто б’є в аут. Люди, ця команда за чотири дні гратиме у Лізі чемпіонів, а ми бодалися на рівних. Звичайно, індивідуальна якість божевільна у них, і вона вирішує матч. Фернандо забив так, що просто треба зняти капелюха, і Траоре також індивідуально зіграв сильно. Але другий гол був вже тоді, коли ми більше атакували, з’явився простір, і їм було легше закрити матч. Я похвалив команду.
Коли я був в Іспанії, легендарний Альфредо ді Стефано казав: грали, як ніколи, а програли, як завжди. Знову показали, що команда заслуговує на високе місце, але деколи не вистачає, особливо коли суперник має якість, коштує багато грошей. Маєш це поважати.

– Чи можете порівняти цей Шахтар з минулим сезоном? Як він змінився при Де Дзербі?

– Це, напевно, не до мене запитання. Це задача керівництва Шахтаря, і вони після кожного матчу роблять свій аналіз. Я можу відчути, що дійсно трохи змінилася структура. Хто слідкує за футболом Де Дзербі, помітили, як гравці розташовуються близько між собою, як грають у короткий пас у центрі, щоб дістатися до флангів. Грають у квадрат в центрі поля, і це відрізняє від гри Каштру. Але вони теж люди. Якщо суперник позбудеться побоювань, вони теж помиляються. А ми сьогодні у таких ситуаціях просто не реалізували, щоб я був зараз із посмішкою. Хоча відчуваю гордість за команду. І те, що ми тут загубили, можливо, з такою грою обернеться перемогою у наступних матчах.

– Два запитання. Чому не грав Піхальонок? І коли ми зможемо побачити у грі Нельсона Монте?

– Піхальонка дійсно бракує команді. Він не грав через дискваліфікацію, а сьогодні завадила невеличка травма коліна. Терапія вимагає певного часу. Очікує, що за 4-5 днів він буде у команді, аби готуватися до матчу з Вересом. Цей футболіст робить різницю на футбольному полі, має якість. Те, що відбудеться на полі у його голові вже відбулося. Будь-якій команді не вистачає таких футболістів, а у матчі проти колишнього клубу він був би особливо мотивований.
Нельсон Монте – досвідчений футболіст, має за плечима 150 матчів у вищій лізі. І він брав участь у матчах на кшталт сьогоднішнього: із Спортингом, Бенфікою, Порту, з Міланом у Лізі Європи. Він зараз знайомиться з країною, побутом, традиціями, харчуванням, з нами. Він обживається, його сприйняла команда, і він зможе закрити будь-яку позицію в обороні.