“Олександрія” – СК “Дніпро-1” – 0:1 (0:0)

Чемпіонат U-19. 16 тур. 3 березня. Олександрія. «Ніка-плюс». 5 градусів.

Арбітр: Владислав Орендочка (Полтава). Асистенти арбітра: Олександр Брикун (Харків), Данило Руденко (Кременчук).  Четвертий арбітр: Денис Федан (Олександрія).

Спостерігач арбітражу: Геннадій Коваленко (Київ)

«Олександрія»: Мінчев, Капустян, Савченко, Бойко (Чубатий, 68), Ситников, Ващенко (Шаповалов, 83), Матюшенко, Шостак-к, Базаєв, Андрейчук, Гунічев (Радченко, 83)

Запасні: Таран, Західний, Гарькавенко, Атаманчук, Комишан, Черненко, Міщенко

Головний тренер: Віктор Біцюра

«Дніпро-1»: Крапивцов, Свистун-к, Терещенко, Авраменко, Варжау, Леонардо (Баденко, 85), Мельниченко, Єршов (Шолупець, 63), Гаджиєв (Раско, 75), Жданов, Рустамов (Марченко, 75)

Запасні: Макаренко, Джасім

Головний тренер: Імад Ашур

Гол: Жданов (73)

Попередження: Шолупець (87)

Цієї зими, як ми повідомляли, юнацький склад «Дніпра-1» суттєво оновився. Команду очолив Імад Ашур, пішли майже усі «ветерани» 2003 року народження та були підписані нові гравці, у тому числі вихованці дніпровської академії та бразильські легіонери. При цьому середній вік колективу суттєво зменшився.

На перший матч року оптимальний склад зібрати не вдалося – до збірної України U-17 вирушили Данило Гаража та Данило Хан. Тим не менш, зустріч з «Олександрією» наша команда провела майже на одному диханні. За виключенням невеличкого відрізку на початку другого тайму «Дніпро-1» мав помітну перевагу.

Місце у воротах зайняв дніпровський вихованець Владислав Крапивцов. У центрі оборони зіграли фактурні Максим Терещенко та новачок Олексій Авраменко (раніше виступав у «Минаї»), на флангах Крістіан Свистун та ще один новобранець Варжау. У середині поля зіграли знайомі Максим Мельниченко, Ілля Єршов та Леонардо. Атакувальне тріо склали Рамік Гаджиєв, Денис Жданов на флангах та новачок Парвіз Рустамов (першу частину сезону провів у «Кривбасі») у центрі.

Визначальними моментами у грі спортклубівців були активний високий пресинг та намагання проводити швидкі атаки. Дуже великий обсяг роботи виконував Рустамов, загострювали ситуацію на флангах Гаджиєв та Жданов, вели гру центральні півзахисники, надійним був захист.

«Олександрія», яку, до речі, очолив колишній керманич спортклубівських юнаків Віктор Біцюра та поповнив хавбек Іван Матюшенко, а в тренерський штаб увійшов знаменитий дніпровський гравець Володимир Геращенко, першою створила момент. На 12-й хвилині передачу низом отримав Андрейчук та у дотик пробив повз дальнього кута. Як з’ясувалося згодом, це був найбільш реальний шанс господарів відзначитися загалом у матчі.

«Дніпро-1» міг цілком забивати в першому таймі. На 23-й хвилині Єршов завершував простріл з правого флангу Жданова, але не зумів завдати щільного удару. На 38-й хвилині невлучним пострілом з лінії штрафного завершилася триходівка Єршов – Леонардо – Рустамов. А перед свистком на перерву успіх ледь не приніс кутовий.

Після згаданої 10-хвилинки на початку другого тайму, коли «Олександрія» збільшила темп та домінувала, наша команда повернула ініціативу. І гол Дениса Жданова на 73-й хвилині став логічним втіленням переваги. Хавбек, що перемістився на лівий фланг, здійснив індивідуальний рейд, прибрав у штрафному опонента та ефектно влучив під дальню стійку. Подвоїти рахунок міг наприкінці зустрічі Раско, але влучив у штангу.

Імад Ашур (головний тренер СК «Дніпро-1» U-19): Підходили до матчу на хвилі ентузіазму і в гарному настрої, попри відсутність певної кількості гравців. Ми могли пропустити в дебюті матчу через недоліки в оцінці епізодів, але я задоволений саме реакцією хлопців під час складних ситуацій, тим, як вони адаптуються у кожному наступному моменті матчу. Будемо відверті: моментів ми створили під час матчу чимало. І могли ще більше – дуже багато вимушували помилятися суперника. Пресинг сьогодні був вогняним. Все ще чекаємо на ту саму «летальність» поблизу воріт суперника. У будь якому разі, велика подяка гравцям за те, що вони все більше приймають нашу ідею того, що їхній розвиток – це головне. І що заради розвитку ми маємо бути за межами зони комфорту, страждати. Багатьом людям так не подобається, але на нашу думку головне, що відрізняє професійного атлета від інших – це вміння насолоджуватися «стражданням». Тоді жодна проблема не стане катастрофою, жодна поразка не стане вироком, а ціна кожної перемоги буде чимось більшим, аніж лише додаткові три пункти. Ми маємо продовжувати наш шлях, і це лише початок. Сьогодні я вдячний кожному, хто бере участь у нашому процесі, який стає все більш цілісним з кожним днем. Дякуємо ЗСУ, нашим захисникам, які дозволяють взагалі говорити про цей процес в такий час.