УПЛ 2022\23. 29 тур.
Пряма трансляція – платформа Setanta OTT
28 травня. 15:00. Львів. Стадіон «Арена Львів».
«Шахтар» (Донецьк) – «Дніпро-1» 3:0 (1:0) 
Головний суддя: Катерина Монзуль (Харків)
Судді на лінії: Марина Стрілецька (Суми), Світлана Грушко (Київська область)
Четвертий арбітр: Кристина Козорог (Київська облать)
Спостерігач арбітражу: Леонід Ярмолинський (Київська область)
Головний арбітр ВВА: Анастасія Романюк (Івано-Франківськ)
Асистент ВВА: Андрій Скрипка (Кропивницький)
Спостерігач ВВА: Юрій Мосейчук (Чернівці)
Директор матчу: Тарас Клим (Івано-Франківськ)
«Шахтар»: 81.Трубін, 5.Бондар, 6.Степаненко (кап), 8.Судаков, 11.Зубков (9.Швед,82), 14.Сікан 18.Келсі, 70), 16.Крисків (20.Топалов,71), 21.Бондаренко (29.Назаріна, 82), 22.Матвієнко, 26. Конопля (15.Михайличенко,31), 44.Ракіцький.
Запасні: 1.Шевченко, 30.Пятов, 7.Тотовицький,  13.Гочолеішвілі,  17.Джурасек, 32.Козік, 99.Корнієнко.
Головний тренер: Ігор Йовічевіч
«Дніпро-1»: 1.Рибак, 26.Каплієнко (27.Хайнер, 61), 5.Сарапій, 3.Адамюк, 42.Пасіч (34.Танчик,74), 10.П(еглоу, 23.Бланко (22.Рубчинський, 62), 31.Таковський (25.Когут, 66), 8.Піхальонок (кап), 9.Гуцуляк (24.Лучкевич, 74), 7.Довбик.
Запасні: 93.Валеф, 44.Матарріта, 99.Гомес, 14.Федорів, 29.Назаренко,  11.Підлепенець.
Головний тренер: Олександр Кучер

Голи: Бондаренко (9), Сікан (55), Степаненко (59).

Попередження: Бланко (36), Хайнер (67), Рубчинський (75), Швед (90)

Вилучення: Пеглоу (90+6, пряма червона картка), Назаріна (90+6, пряма червона картка), Трубін (90+7, пряма червона картка), Федорів (90+8, пряма червона картка), Гуцуляк (90+8, пряма чеовона картка), Матарріта (90+8, пря червона картка).

На поєдинок проти «Шахтаря» тренерський штаб дніпрян відчутно змінив стартовий склад команди у порівнянні з грою проти полтавської «Ворскли»: дискваліфікованого Сватка в центрі захисту замінив Адамюк, позицію котрого на правому фланзі зайняв Пасіч, а на лівому боці оборони Каплієнко вийшов замість Матарріти. В середній лінії на було Бабенка і Рубчинського. яких замінили Тапнковський та Гуцуляк.

Гра розпочалася з розвідки, в якій успішніше були гірники – Бондаренко першим був на м’ячі після заблокованого пострілу Степаненка і зумів вразити ближній кут воріт Рибака ударом метрів з 20-ти. Дніпрянам знадобився певний час, щоб перейти до активних дій, але поступово спортклубівці стали більше контролювати м’яч, створивши пару моментів: удар Довбика з вбивчої позиції було заблоковано, а Адамюк не влучив у ціль ударом головою після кутового. Ближче до завершення тайму пару гострих контратак провели гірники: Рибак забрав м’яч в ногах у Сікана, а небезпечним ударам Зубкова і Сікана не вистачало влучності.

Кілька спірних моментів у першому таймі було і з суддівської точки зору.  По-перше, лайнсвумен помітила офсайд у Довбика, якого і близько не було, при чому гра проходить із ВВА, тому зазвичай у таких випадках асистенти арбітрів тримають паузу, але не цього разу, в результаті чого у дніпрян просто було вкрадено кутовий. Крім того артистичні падіння капітана гірників Степаненка дуже нагадали гру його попередника зрадника тимощука, якого вітчизняні вболівальники не дарма називали симулянтом – в результаті Бланко отримав ні за що жовту картку, а пресинг Гуцуляка біля кутового прапорця міг закінчиться гострим перехопленням.  Ну і вже у компенсований арбітринею час Зубков в’їхав у ногу Каплієнку так, що це тягнуло як мінімум на жовту картку, але навіть її не було показано гравцю «Шахтаря».

На початку другого тайму Пасіч чисто вибив м’яч з під ніг Судакова, але арбітриня у цьому епізоді десь побачила порушення правил, а ще перед цим Махайличенко пішов на акторські курси до свого капітана, малюючи «страшний біль» після того, як йому не вдалося відібрати м’яч у Пеглоу. Незабаром рибкою пірнув Сікан, коли до нього Адамюк навіть не дотягнувся, але нібито порушення правил було зафіксовано.

Ну і вишенькою на торті став гол Сікана –  навіть VAR не помітив офсайду у форварда гірників у дуже спірному епізоді. Натомість, коли у такому ж епізоді був Довбик, то положення поза грою помічено було. На той момент рахунок вже був 3:0 на користь «Шахтаря» – це Степаненко влучно пробив з-за меж карного майданчику.

Вже за великого рахунку Довбик змусив Трубіна діставати м’яч з сітки, першим встигнувши на добивання після удару Піхальонка, але поповнити свій бомбардирський багаж Артему не дозволив офсайд.  У Довбика ще були моменти для взяття воріт: одного разу він не замкнув відмінний простріл Пасіча, в іншому випадку головою замикав навіс з кутового, але влучив у воротаря, а в третьому моменті поцілив у сітку із зовнішнього боку.

Вже після цього на 79-й хвилині захисник «Шахтаря» рукою у власному карному майданчику перервав рукою політ м’яча після удару Пеглоу (навіть VAR не переглядав епізод), а на 85-й хвилині Швед відверто збив Пеглоу на лінії штрафного майданчику, але в обох моментах суддівський свисток промовчав.

Не дивно, що випустивши гру з власних рук суддівська бригада просто таки призвела своїми діями до бійки стінка на стінку вже у компенсований час, в результаті чого було показано чотири червоні картки. Після цього і пролунав фінальний свисток.