Головний тренер дніпрян Олександр Кучер розповів кореспондентові UA-Футбол про хід передсезонної підготовки та кадрові особливості міжсезоння.

– На відміну від решти команд Прем’єр-ліги міжсезоння для “Дніпра-1” виявилось на чотири доби меншим. Робочу програму будували з цією умовою?

– Звичайно. Вся робота була сформована з урахуванням першого єврокубкового матчу з “Панатінаїкосом”. Саме з таких міркувань і підходили до тренувального процесу.

– Як проходить підготовка до сезону?

– Збір проводимо в Ужгороді. Працюємо переважно у режимі дворазових занять. Рідше буває, коли в день заплановано лише одне тренування. Це потрібно для відновлення. Все, що було намічено, хлопці виконують. У міжсезоння було заплановано шіс ть спарингів, з яких залишилося зіграти ще один із криворізьким “Кривбасом”. Після цієї зустрічі до першого матчу з “Панатінаїкосом” залишиться тиждень.

– Хто із спаринг-партнерів дав гарне підгрунтя для роздумів?

– Кожна гра дає якусь інформацію. Ми її аналізуємо, виправляємо помилки та готуємось далі. З кожним зіграним матчем намагаємось покращувати нашу гру.

– Низка гравців “Дніпра-1” цього літа перебувала у таборі національної та молодіжної збірних України. Враховуючи, що півфінальний матч з Іспанією “молодіжка” проводила 5 липня, чи встигли збірники “Дніпра-1” відпочити?

– Так, звичайно. У хлопців, які приїхали із збірної, було 10-11 днів для відпочинку. Після цього вони відразу ж включилися в роботу.

– У якому стані вони приїхали? Чи всі здорові?

– Є у нас одна проблема. Маю на увазі травмованого Піхальонка. Ще після матчу національної збірної із Німеччиною він залишив її табір і поїхав до Києва лікуватися. Весь цей час Олександр проходив необхідні процедури і працював індивідуально під наглядом лікаря у столиці. Незабаром він має приєднатись до нас в Ужгороді, де і будемо дивитися на його стан і дізнаватися, як себе почуває. Ми повинні знати, на що можемо розраховувати. Очікуємо на приїзд Піхальонка сьогодні або завтра.

– У період міжсезоння у вашій команді відбулися чималі кадрові зміни. За ким із гравців, хто залишив клуб, шкодуєте більше всього?

– Шкодувати не доводиться, адже переходи – традиційні явища, які завжди мають місце у сучасному футболі. Це звичайний робочий процес. Зміни у “Дніпрі-1”, як і у будь-якому іншому колективі у період міжсезоння, є звичною практикою.

– Чим поясните від’їзд з “Дніпра-1” відразу чотирьох легіонерів – Габріеля Гомеса, Рональда Матарріти, Хайнера і Жоау Пеглоу?

– Вони добре попрацювали в нашій команді, однак на їхні місця ми знайшли нових гравців – всі вони українці. Якщо згадані легіонери були орендованими, то всі запрошені цього літа футболісти уклали контракти.

– Якщо аналізувати контрольні матчі, проведені на Закарпатті, то як гадаєте: ефективність придбань вища за втрати?

– Контрольний матч – це контрольний матч. І як би там не було, а він не є офіційним. Показовими чинниками для відповіді на це запитання будуть виступи у єврокубках. Будемо робити висновки саме по таких іграх. Ми вважаємо, що запрошені до “Дніпра-1” хлопці – гарне придбання. Всі вони грали у своїх командах, де були лідерами і проявили себе як хороші гравці на ввірених їм позиціях. Ми на них розраховуємо і бажаємо, щоб у них все вийшло і в нашому клубі.

– Яка доля двох гравців що повернулися з оренди – Сергія Горбунова та Білла?

– Обидва хлопці зараз знаходяться з нами – займаються, тренуються. Будемо дивитися, як вони себе проявлятимуть надалі. Не виключено, що обидва залишаться в команді. Все можливо. Поки що рішення стосовно них ще не приймали.

– Хтось із п’яти футболістів, залучених до тренувального збору із юнацької команди “Дніпра-1” найближчим часом на місце в основній обоймі може розраховувати?

– Звичайно, що може. Двері для молодих футболістів у нас завжди відкрити. Їм потрібно лише приходити і використовувати свій шанс. Втім, побачимо – можливо, на підставі передсезонної роботи хтось із молоді в головній команді й залишиться.

– Як вдалося переконати Артема Довбика залишитись у “Дніпрі-1”, продовживши з ним контракт?

– Артем – порядний хлопець, і зрозуміло, що він хотів би пограти десь у Європі. Однак разом з тим він розуміє, що цей клуб для нього багато зробив. Тож він продовжив угоду з “Дніпром-1”. Поки він з нами, а як буде надалі – продавати Довбика чи залишити, – вирішуватиме керівництво клубу.

– На Олександра Піхальонка, наскільки відомо, теж є попит. Цей факт не розхолоджує гравця?

– Ні! Обидва хлопці, якими цікавляться інші клуби, дуже порядні і працездатні. Вони не реагують на якісь сторонні фактори. На тренуваннях той же Довбик і Піхальонок повністю віддаються роботі, у них немає ніякої вайлуватості. Кожен сумлінно виконує свої професійні обов’язки.

– До закриття трансферного вікна ще є достатньо часу. Чи плануєте ще якісь придбання на ті чи інші позиції?

– У нас буде ще один воротар, який має невдовзі приїхати. Адже обидва наші голкіпери поки що травмовані. Ним є Євген Волинець із ковалівського “Колоса”.

– Наскільки вже встигли вивчити суперника по першій єврокубковій дуелі нинішнього розіграшу – грецький “Панатінаїкос”?

– Ясна річ, за грою греків слідкуємо. Вони і вчора грали, та й до цього багато матчів провели. У п’ятницю “Панатінаїкос” вперше зіграв внічию, а перед цим лише перемагав. Тож стежитимемо за нашим майбутнім суперником й надалі. У “Панатінаїкосі” багато людей у складі, завжди є ротація. До речі, серед гравців грецького клубу є й знайомі хлопці – колишній київський динамівець Вербич та екс-гірник Бернард. Крім них, у афінської команди є чимало вправних та досвідчених футболістів. Повторюсь: ми їх вивчаємо, дивимось ігри.

– Обмежуєтесь лише трансляціями чи користуєтесь інформацією від фахівців, які знаються на грецькому футболі і на “Панатінаїкосі” зокрема?

– Поки що задовольняємось трансляціями. Цього вже достатньо, щоб скласти певні враження.

– Які слабкі та сильні сторони суперника відзначили б?

– Не буду казати, адже гадаю, що у штабі грецького клубу теж студіюють пресу, все про нас читають і за нашою командою дивляться. Нехай мої дані про “Панатінаїкос” залишаться при мені.

– До стадіону у словацькому Кошіце, де через десять днів “Дніпро-1” зустрінеться з грецькою командою, вже встигли звикнути?

– Ми провели там один єврокубковий сезон і, гадаю, вже дещо притерлися до тамтешніх умов. Тож будемо їхати – і будемо грати. Подивимось, як воно буде. До Кошіце маємо прибути 24 липня, на передігрове тренування. Сподіваємось, що у нинішньому єврокубковому розіграші у нашої команди буде як мінімум така ж підтримка, як і у попередньому. Тим більше, що як нам повідомили, на стадіоні у Кошіце зробили ще дві бокові трибуни – за воротами.