Настрій першому червневому тренуванню «Дніпра-1» завдав багатоступеневий коридор. Олександра Сватка привітали з весіллям, Василя Фільваркового з днем народження, Валерія Лучкевича з підписаним контрактом, а потенційного новачка Невена Джурасека – з появою у команді.

Разом з Лучкевичем, Джурасеком та рештою основи у занятті взяла участь група футболістів молодіжного складу. Не було Артема Довбика – він, як відомо, перебуває на Євро у складі збірної України – а також бразильців Білла та Вагнера, які приїдуть до Дніпра за декілька днів.

Після спільної розминки футболісти розділилися на групи, які почергово виконували тактичні вправи та працювали над фізичною підготовкою. Воротарі займалися з Валерієм Городовим. Подібні втягуючі тренування проходитимуть до кінця тижня.

Детально про початок підготовки до нового сезону розповів головний тренер «Дніпра-1» Ігор Йовічевіч:

– Перший день завжди мотиваційний – ми з ентузіазмом підходимо до роботи. Місяць відпочили, проаналізували, зробили висновки щодо минулого сезону. Можемо його розділити на дві частини: перша була дуже важкою і, якщо чесно, провальною, а друга виявилася вдалішою. На її підставі можемо думати, що й наступний сезон буде хорошим. Ми спланували тренувальний процес на 6 тижнів, буде багато плідної роботи, яка має дати імпульс, аби ми могли боротися за найвищі цілі.

– Цілі визначаться після остаточної комплектації команди?

– Перші дні йдуть втягуючі і щодо тренувального процесу, і щодо комплектації. Ми працюємо над цим дуже інтенсивно. Це футбольний закон, футбольне життя: деякі футболісти пішли, тому що отримали пропозиції, від яких не могли відмовитися. І ми не маємо права їх за це засуджувати. Маємо лише радіти, що «Дніпро-1» допомагає футболістам зростати та розвиватися, що клуби з добрих європейських ліг цікавляться ними. Наступним кроком, на мою думку, має бути, щоб футболісти, які вийшли у нас на певний рівень, залишалися б в клубі та досягали наших цілей. Це є один з процесів зростання клубу. Робота не є даремною, адже дає імідж нашому клубу. Інші дивляться нашу команду, нашу роботу – і були позитивні відгуки. Утім, повторюся, хотілося б, щоб врешті-решт гравці залишалися у клубі і допомагали досягати наших цілей, пов’язаних з єврокубками.

– Команда вже підписала Лучкевича, також розпочав тренування Джурасек. Як охарактеризуєте цих гравців?

– Думаю, все чудово знають, що собою являє Лучкевич. Особисто я його добре знаю. Пам’ятаю, як він грав за ФК «Дніпро» у Лізі Європи, потім – в «Олександрії». Знаю, як проти нього противно грати, який характер він має – саме той, який йде нашій команді на користь. Такі футболісти мені подобаються: непоступливі, які б’ються з першої до останньої хвилини, мають переможний характер. Обожнюю таких. Він може закрити позицію Тейлора, який поїхав до ПАОКа, наскільки я знаю.

Невена Джурасека я тренував у перший рік роботи в дублі «Динамо» Загреб – до речі, разом з Чуже. Він був одним з перших, хто пішов в оренду у вищу хорватську лігу. Він вже має понад 70 матчів на цьому рівні. Якщо Чуже має 70 матчів у першій лізі, то він – у вищій. Джурасек добре працює з м’ячем, має переможний характер, хорошу голову та є командним гравцем. Він створить конкуренцію і Ді Франко, і Піхальонку, і Когуту, тож дасть великий плюс команді. І як Чуже, він – золотий пацан.

Ми ще не доукомплектовані. Маємо трохи почекати, адже є футболісти, що належать іншим клубам. Як, наприклад, Дубінчак – є шанс, щоб він повернувся до нас. Він зіграв майже усі матчі в основі і продемонстрував, що є серйозним захисником, якого я дуже поважаю. І таких випадків декілька.

– Які контрольні матчі заплановані під час підготовки до сезону?

– Перша гра відбудеться з «Ворсклою», потім може бути гра з «Металістом 1925», «Олександрією», «Альянсом», «Зорею» та «Колосом». Спаринги серйозні, які мають показати рівень, де ми перебуваємо на певних етапах підготовки. Після цих матчів маємо зробити висновки. Ми маємо план роботи – що хочемо відпрацювати в обороні, в атаці, у перехідних моментах, як психологічно реагувати на негативний результат, як протистояти пресингу, низькому блоку, позиційній атаці. Запланована робота над багатьма аспектами. Футболістам, які вже звикли до нашої інтенсивної роботи, буде легше це сприймати, а новачки ще мають зрозуміти мій футбольний словник.