Виконавчий директор СК «Дніпро-1» Андрій Русол дав велике інтерв’ю сайту ua.tribuna.com

– Як оцінюєте старт сезону? Чи задоволені грою командою в цих матчах?

– Якщо брати відрізок з чотирьох матчів, то можна сказати, що ми в пошуку потрібної гри. Трохи не вистачає стабільності зараз, хоча фрагментарно видно дуже сильний футбол.

Чемпіонат тільки починається, сподіваюся, що від матчу до матчу ми станемо краще. І будемо показувати той футбол, який буде стабільно приносити очки.

 – Зачепила одна характерна риса «Дніпра-1» влітку – це занадто спекотні матчі проти головних конкурентів.

– А зачепила в хорошому або поганому сенсі?

 – В обох. Для уболівальників вийшло видовище, але проти «Ворскли» і «Десни» команда більше боролася, ніж грала. І в підсумку отримала три червоні картки.

– Можливо, існує певний тиск в плані поставленого завдання. Від цього емоції іноді захльостують і конструктив поступово втрачається.

З іншого боку, ми знаємо наш чемпіонат. Бійцівські якості, проявлені в потрібний момент дуже важливі. Коли робили короткий аналіз початку чемпіонату разом з тренерським штабом, то помітили певну послідовність. Не скажу, що ми їй дуже раді, але в матчах з нашими прямими конкурентами ми починали не дуже добре і були трохи затиснуті.

А перевтілювалися після того , як ми залишалися в меншості і програвали по ходу матчу. Таке враження складалося, що падали кайдани – вже немає різниці, програвати в меншості 0:1 або 0:3. І в таких ситуаціях у нас навіть виходило брати ініціативу в свої руки і володіти перевагою.

Все це проаналізували і спробуємо разом з командою і тренерським штабом знайти причину, яка нас сковує.

 – Якщо з «Ворсклою» «Дніпро-1» відігрався, то з «Десною» команда пішла без очок. Ключовий момент – друге вилучення?

– Швидше погоджуся. Було дуже важко відіграватися, коли у нас на полі залишилося на дві людини менше. Плюс два – дуже велика перевага для суперника, тим більше в такому нервовому матчі.

З приводу рішень Монзуль, то сьогодні (інтерв’ю записувалося в понеділок) переглянули ще раз матч і спробували проаналізувати його ще раз без емоцій, всі сторони і моменти, які турбували після фінального свистка. Дуже багато було дзвінків і дискусій з людьми з суддівського корпусу, які раніше працювали на матчах. Перевіряли і зміни в регламенті.

І не знаю – на жаль чи на щастя – у всіх спірних моментах Монзуль прийняла правильні рішення. Там, де нам здавалося, що була несправедливість, вона діяла по букві закону.

Інший момент – як це сприймалося футболістами на полі. У моменти, коли емоції били за край. Але, повторюся, суддівство в цьому матчі було дуже якісним навіть в дуже складні моменти.

– Санкції до Піхальонка з боку клубу за вирази на адресу Монзуль будуть ?

– Так, звичайно. Команда зібралася після матчу, і ми сказали Сашку, що він буде покараний, в тому числі і фінансово. Він відразу ж сказав, що все приймає і що винен.

А я хотів би від імені нашого клубу вибачитися перед Катериною Володимирівною за те, що ми своїми надмірними емоціями і певним негативом в її сторону надали багато проблем в матчі. Нам, звичайно, потрібно йти від таких станів і не піддаватися так сильно емоціям на полі.

Черговий раз хочу сказати добрі слова про Монзуль. Мені так подобається це українське слово – «арбітриня». І хочеться використовувати його в реченні «Монзуль – одна з кращих українських арбітринь в Україні». Вона гордість нашого суддівського корпусу, і хочеться тільки сказати, щоб вона і далі залишалася такою чесною і принциповою.

– Піхальонок – головний трансфер літа для клубу. Навряд чи ви хотіли, щоб він виділявся на полі саме так?

– Усі знайомі з ним люди можуть підтвердити думку, що він дуже скромний, інтелігентний і вихований хлопець. І тому нас подвійно здивувала ця ситуація і виплеск його емоцій. Тут дуже важливо зробити висновки на майбутнє.

Крім того, сподіваюся, керівництво УАФ дозволить організацію дзвінка до Монзуль від Піхальонка, щоб він особисто вибачився перед нею. Тому що він повністю визнає, що був не правий в цьому моменті. І тому що є підґрунтя для такого сплеску – він до останнього не знав, чи візьме участь у матчі. Він грав з незалікованою травмою, а ще за три дні до матчу у нього народився син.

Дуже багато емоційних подій напередодні, з якими він не впорався. Але на полі футболіст не завжди належить тільки собі. У нього є ряд завдань – перед тренерським штабом, перед керівництвом і перед власними партнерами. І він повинен все це відчувати і розуміти – і зробити висновки, щоб в подальшій кар’єрі такого не повторювати.

– Наскільки мені відомо, перехід Піхальонка в принципі кілька разів був на межі зриву. Чому все було так складно в ситуації, коли всі три сторони були за перехід?

– Не був би таким радикальним – був звичайний процес переговорів з іншим клубом. Ми почали спілкування з «Шахтарем» на початку червня і так, це все трохи затяглося. Кожна зі сторін намагається захищати свої інтереси. Але я б не сказав, що трансфер був на межі зриву, історія закінчилася добре для всіх.

– Ще один складний трансфер літа для клубу – перехід Маріо Чуже. Чому знову тільки оренда, а не викуп?

– Коли ми підписували Маріо в оренду минулої зими, то робили це в останні дні трансферного вікна. І у нас було дуже мало часу для проведення переговорів таким чином, щоб захистити цілком інтереси «Дніпра-1».

На певному етапі нам потрібно було прискорюватися і приймати для нас не зовсім вигідні умови по оренді. Так, юридично у нас було право викупу, але технічно здійснити цей трансфер влітку було дуже складно.

Ми були повністю задоволені Чуже навесні, але викупити його не змогли. Після того, як він повернувся в загребське «Динамо» після хорошого періоду у нас, він намагався закріпитися в своїй рідній команді. Він не раз говорив, що його мрія – грати за «Динамо» Загреб в основному складі. Маріо попередив нас, що поїде на збори і тільки по їх завершенню прийняв рішення повернутися до нас.

– Якщо взимку про право викупу Чуже повідомлялося на офіційному сайті , то зараз було сказано просто про оренду.

– На жаль, загребське «Динамо» в цей раз категорично відмовило нам у опції викупу.

Але якщо Маріо продовжить виступи так, як він це робив навесні, і якщо його зацікавить наш проект і подальша перспектива, то ми безумовно спробуємо його придбати. Якщо «Динамо» Загреб погодиться вести переговори.

– Практика оренд «Дніпра-1» в цілому не сильно радує вболівальників. Який сенс закладає в цю історію сам клуб?

– Клубу потрібен результат – нам вже мало просто займати шосте чи сьоме місце. Але на даний момент дуже складно зробити ривок вперед, граючи в чемпіонаті тільки зі своїми футболістами.

Тому доводиться шукати баланс на трансферному ринку між певною кількістю орендованих, яких ми можемо собі дозволити. І футболістів проектних, молодих або досвідчених у нас на контракті. Якщо подивитеся на нашу літню кампанію, то ми як підписуємо і гравців на кілька років, так і продовжуємо шукати посилення високоякісними футболістами у великих клубів за допомогою оренд.

У найближчій перспективі ми все ж повинні піти від орендних угод і грати тільки своїми футболістами. Але на такий хід потрібен час.

– Можна сказати, що трансфером Гуцуляка з «Десни» закрили трансферне вікно для клубу? 

– Практично, так. Думаю, що буде підписання ще одного футболіста – зараз перебуваємо в активному пошуку центрального захисника.

– Клуб сильно витратився цього літа?

– Все відносно. Щодо «Шахтаря» – не сильно. А якщо порівнювати з «Минаєм», то, напевно, так.

Тут без суми, але це рекордна за витратами трансферне вікно для клубу за всю історію .

– Чи були пропозиції по Артему Довбику цього літа? 

– Так, пропозиції були, але спілкуючись з Артемом і до, і після Євро, ми прийняли рішення не поспішати.

У нього самого немає бажання терміново поміняти клуб. Він набрав хорошу форму і отримує задоволення від футболу – це видно навіть у тренувальному процесі. І він каже, що хоче побути в цьому стані довше, щоб зробити наступний крок.

Він мріє перейти в хороший європейський клуб. Але ніякої гарячки немає, тому він допомагає нам виконати завдання на сезон. Якщо до кінця трансферного вікна отримаємо пропозицію, яке влаштує і клуб, і його, ми його розглянемо. Але на даний момент таких передумов немає.

 – Сума якого порядку може задовольнити клуб? У пресі говорилося про 5 млн євро.

– Знаєте, в нашому чемпіонаті дуже складно формуються ціни на футболістів.

Продавати треба не по Трансфермаркету, а після вивчення всіх серйозних факторів – починаючи від того, який саме клуб зробить пропозицію і закінчуючи умовами для самого футболіста. Зараз по Довбику сказати точну суму складно.

 – Цікавий, але поки незрозумілий хід від «Дніпра-1» – оголошення про реорганізацію молодіжної структури клубу. Простими словами – що це значить?

– Суть в тому, що ми намагаємося вибудувати піраміду юніорських команд з вершиною у вигляді U-19. Починаючи з віку восьми років і закінчуючи останньою молодіжною командою, щоб був єдиний механізм і єдина методика підготовки футболістів.

Це буквально в двох словах. А якщо більш серйозно розповідати, то це може зайняти кілька годин нашої розмови. Думаю, найближчим часом глава цього напрямку Гліб Платов сам розповість більш детально, що і до чого.

 – Чому ви взагалі вибрали Платова на цю посаду? Точніше, відразу на дві – глава молодіжного сектора і шеф-скаут клубу. Як він впорається з обома?

– На мій погляд, він має ті якості, знаннями і компетенціями, які дозволять нам вибудувати цю систему, завданням якої буде виховання професіоналів для першої команди.

Він суміщає посади, тому що у нього є велика команда фахівців і досить помічників, які допомагають і в скаутингу, і молодіжній команді. Це не звучить так, що Гліб один кинутий на всі ці напрямки.

Платов, скоріше, ідеолог цієї історії і він сам вибирає концептуальне напрямок розвитку. А так в цій системі буде задіяно досить велику кількість людей.

 – Якщо молодіжний сектор Платов очолив зовсім недавно, то скаутингом для клубу займається мінімум два трансферних вікна. Результати вже є?

– Повноцінну оцінку дамо, коли закриється це трансферне вікно. Якраз тоді будемо робити висновки, чи задовольнилися запити тренерського штабу в підписанні новачків з потрібними характеристиками.

Система працює так. Є тренерський штаб, який дає завдання по позиціях і профайлам, яким повинні відповідати майбутні новачки. Гліб же зі своєю командою пропонує футболістів. І пошук йде до тих пір, поки три головних людини – Йовічевич, Платов і я – підтверджуємо підписання потрібного гравця. Всі три людини повинні сказати «так».

 – Крім звичайної піраміди молодіжних команд «Дніпро-1» цього літа додав ще одну вершину в образі «Нікополя». Наскільки сильно пов’язані зараз клуби, крім оренди 13 футболістів?

– Поки не пов’язані ніяк, крім цієї самої групи гравців. Це був радше вимушений крок, особливо якщо провести паралель з великими клубами, у яких є свої академії. Сьогодні ми вже подивилися перший класичний сезону в матчі «Маріуполь» – «Чорноморець».

І ми просто змушені шукати такі клуби-сателіти, щоб не пропав цілий пласт футболістів, які в перспективі ще можуть вирости до рівня основної команди. Ми не можемо їх розігнати або роздати безкоштовно, а вік цих футболістів вже такий, що при новій системі місця в молодіжці їм вже немає.

Потрібна була платформа для подальшого розвитку своїх футболістів. У «Шахтаря» є «Маріуполь», у «Динамо» – «Чорноморець», ми ж вибрали команду Другої ліги. А далі ми вже подивимося, чи вдасться нам продовжити ці відносини з «Нікополем» чи ні.

– Припустимо, за кілька років «Нікополь» з вашими футболістами вийде в УПЛ. Чи буде «Дніпро-1» вирішувати своїм орендованим грати проти себе?

– Зараз хочеться сказати, що звичайно б все дозволили, але з боку це може виглядати словами людини, який нічим зараз не ризикує. Коли такий момент настане, будемо приймати обґрунтоване рішення.

Єдине, якщо ви мене запитаєте, чи повинні орендовані футболісти грати проти своїх клубів, то я б сказав, що так. Але я розумію почасти й Ігоря Суркіса, який говорить, що він на таке погодиться, якщо правила тут будуть однаковими для всіх і для «Шахтаря» в тому числі. Повинно бути єдине правило для всіх.

 – Минулого разу я вам телефонував через неприємної ситуації з моторошною травмою футболіста юніорської команди Олександра Кілика. Як проходить його відновлення?

– Йому ще далеко до повернення в загальну групу. Але найгірший сценарій не повинен вже збутися. Саша відновиться, продовжить грати в футбол і доб’ється якихось результатів у цьому виді спорту.

 – «Дніпро-1» задоволений рішенням по довічної дискваліфікації Олексія Пінчука?

– Ми тут виступаємо не в плані ката, який жадає крові заради свого самозадоволення. Завдання галасу навколо цієї історії – це випередження таких моментів на майбутнє. Такий момент може статися в будь-якому матчі, в будь-якому турнірі – неважливо, ДЮФЛ, товариська зустріч або в УПЛ.

Рішення футбольних інстанцій по Пінчуку справедливо і сподіваємося, що така історія остудить гарячі голови, через які може бути зламана чиясь футбольне життя.

 – Нещодавно ми робили опитування по вакцинації клубів УПЛ, але прес-служба «Дніпра-1» відповіла дуже розмито. Можете сказати прямо, чи будуть вакцинуватися футболісти і працівники клубу?

– Ми перед початком сезону зустрілися з нашої медслужби на чолі з Миколою Ліневичем. Всі футболісти здали тести, і практично у 90% команди виявлені антитіла в дуже високій концентрації.

Прийняли рішення не поспішати, тому що велика доза антитіл в організмі теж не виглядає добре. На даний момент ми перенесли можливу вакцинацію на зиму.

 – Клуб підписав серйозний контракт з новим титульним спонсором. Чи буде це значить, що «Дніпро-1» нарешті зрушиться з мертвої точки в плані маркетингу?

– Крім підписаного контракту про спонсорство, за допомогою Parimatch буде вестися робота по проведенню повноцінного матчдея в кожному турі.

Зусилля щодо поліпшення ситуації проводяться щодня і, сподіваюся, що вболівальники відчують на своєму досвіді поліпшення сервісу на стадіоні вже найближчим часом.

 – Є відчуття, що до назви «Дніпро-1» вже всі звикли. Але до чого точно не можна пристосуватися, так це до емблемі клубу. Чому її досі не поміняли?

– Тут питання, скоріше, від зворотного – а чому ми повинні її міняти?

 – Запитати навіть у вболівальників клубу – знайдеться мало любителів такого дизайну.

– Так, я розумію, що багатьом вона не подобається. Але це емблема організації-засновника нашого клубу – полку «Дніпро-1». І найближчим часом ми точно не плануємо щось міняти в цьому питанні.

 – Яку мету ставить перед собою «Дніпро-1»?

– Наша короткострокова мета – вихід у єврокубки. Складно поки уявити, що буде після закінчення сезону – ми заздалегідь все оформимо, що не виконаємо це завдання або все зробимо героїчно в останньому турі. Аналіз будемо проводити вже після всіх матчів, а зараз про це говорити ще не готовий.

А довгостроково ми хочемо побудувати і клуб, і команду, яка буде постійно пробиватися в єврокубки і не вилітати в перших раундах , а гідно представляти Україну на міжнародній арені. І набирати очки в скарбничку таблиці коефіцієнтів.

Пресслужба СК «Дніпро-1» за матеріалами ua.tribuna.com