У понеділок, 27 січня, футболісти СК «Дніпро-1» проведуть свій другий спаринг на першому турецькому зборі. Суперником спортклубівців стане польський клуб «Ягеллонія» з Білостоку, фанати якого 14 січня яскраво відсвяткували віковий ювілей клубу! Початок гри о 16 годині за київським часом. На нашому сайті запланована пряма трансляція матчу.

У травні 1920 року (офіційне святкування сторіччя клубу відзначатиметься наприкінці весни) військовими 42 Полку Піхоти був організований клуб, який отримав назву «„ВКС 42 Полк Піхоти“ Білосток». 27 січня 1932 року у результаті об’єднання з клубом «КС Союз Сільської Молоді» змінив назву на «БКС Ягеллонія» (Ягелло — династія польських королів). У 1936 році «Ягеллонія» стала військовим клубом і тому називалася «ВКС Ягеллонія». У 1937 році клуб припинив існування.

Після Другої світової війни 27 жовтня 1945 року клуб відновив діяльність під назвою «Ягеллонія Білосток», а за рік змінив назву на «Мотор Білосток». У 1948 рішенням польської влади багато клубів розформовано і організовано галузеві клуби на зразок радянських команд. «Мотор» був приписаний до будівельної промисловості і перейменований на «КС Віці Білосток», а потім – на «Звьонзковєц Білосток» і «КС Будовляні Білосток». У 1955 році повернено історичну назву «МКС Будовляні Ягеллонія Білосток».

У 1987 команда дебютувала у І лізі чемпіонату Польщі, а у 1989 дійшла до фіналу Кубку Польщі, де поступилася «Легії». У наступному році понизилася у класі. У сезоні 1992/93 на рік повернулася до І ліги, а потім виступала у нижчих лігах. У 1999 році клуб об’єднався з клубом «КП Версаль-Подляскі Васількув» і змінив назву на «Ягеллонія Версаль-Подляскі Білосток», а у 2003 на «Ягеллонія Білосток ССА». У 2007 році команда знову здобула путівку до Екстракласи.

Перший великій успіх прийшов до клубу у 2010 році, коли «Ягеллонія» виграла Кубок (у фіналі 1:0 у «Погоні») і Суперкубок (1:0 у «Леху») Польщі. Вперше у трійку призерів «Ягелонія» потрапила у 2015 році (бронза), а у 2017 і 2018 роках двічі поспіль здобувала срібні нагороди чемпіонату Польщі. У минулому сезоні команда посіла 5 місце, залишившись за крок від єврокубків.

Востаннє у Лізі Європи «Ягеллонія» виступала у сезоні 2018/19, коли у кваліфікаційному раунді спочатку подолала опір португальського «Ріу Аве» (1:0, 4:4), а потім поступилася бельгійському «Генту» (0:1, 1:3). Загалом у єврокубках клуб провів 16 матчів: 6 перемог, 4 нічиї, 6 поразок, м’ячі 25-18.

У поточному чемпіонаті Польщі команда займає 9 місце (8 перемог, 5 нічиїх, 7 поразок, м’ячі 31-26), але лідируюча група першості йде настільки щільно, що відставання «Ягелллонії» від лідера чемпіонату «Легії» складає 9 очок. Найближчий матч чемпіонату команда проведе 8 лютого проти краківської «Вісли».

У складі «Ягеллонії» виступають одразу два українці – це вихованець ковельського футболу досвідчений Тарас Романчук (грає за клуб вже шостий сезон і має також польське громадянство), а також 19-річний Олег Горін, який до цього виступав за молодіжні команди ФК «Львів». Взагалі команда дуже інтернаціональна. Також за «Ягеллонію» виступають два іспанця (на Батьківщині вони не грали вище Сегунди), два хорвата, два чеха, два словака, два серба, бразилець та ісландець.

Пресслужба СК «Дніпро-1»