Сьогодні – рівно тиждень, як «Дніпро-1» перебуває на зборі у Туреччині. З головним тренером команди Юрієм Максимовим обговорили цей період та перший контрольний матч.

– Юрію Вільовичу, як для команди минув перший тиждень зборів?

– На зборах завжди важко. Футболісти втягуються в роботу. Найголовніше, щоб не було серйозних травм. Час від часу, як завжди на зборах, у когось є незначні ушкодження, хтось відчуває тимчасовий дискомфорт. У таких випадках даємо паузу гравцю, хтось займається індивідуально. Одним словом, триває звичний для цієї пори процес.

В нас дуже добрі умови для роботи, за що можу лише подякувати керівництву клубу та організаторам зборів. Особливо важливим є те, що у нашому ексклюзивному розпорядженні поле гарної якості на стадіоні. Окрім нас, на ньому ніхто не працює, і цей фактор дозволить зберегти добрий стан газону якомога довше.

– Перший тиждень зазвичай мало кому з футболістів подобається через необхідність багато працювати над силою та витривалістю…

– Дійсно, у ці дні завжди є крепатура у футболістів, накопичується втома. Але з часом всі звикають, втягуються, і йде звичайна робота.

– Коли ви самі були футболістом, теж не любили ці важкі перші дні зборів?

– Завжди було важко. Але зазначу, що в нас у той час умови були зовсім не такі, як зараз. Трохи гірше було (посміхається). І у багнюці грали, і речі ніде було висушити. Доводилося боротися за місце на батареї, щоб форма до другого тренування встигла підсохнути.

– Видно, що футболісти у відпустці не байдикували, а почали тренування вже готовими до навантажень?

– Так, тут треба віддати належне хлопцям. Помітно, що вони професіонали, стежать за собою і виконували необхідну роботу під час відпустки.

– Зрозуміло, що результат контрольних матчів на зборах не є важливим, але вболівальники все одно не можуть не звертати увагу на ігри. Особисто ви задоволені першим спарингом?

– Так, непогано виглядали, і молодь можу відзначити. Було помітно, що ноги налилися – все ж таки на піску працюємо. Відбулася перша гра, і на результат ми не дивимося. Зараз питання здобуття його за будь-яку ціну не йде. Важливіше подивитися футболістів, яким є їхній стан, як вони мислять на полі, яке бажання проявляють. В нас додалися молоді футболісти – стежимо за ними. Також змінювали схему: спочатку грали у чотири захисники, потім спробували зіграти у три. Награємо, дивимось, обираємо, що буде краще для команди.

– Багато говорять про роботу «Дніпра-1» на піску. У чому перевага тренувань на такому покритті?

– При роботі на піску по-іншому починають працювати м’язи, зв’язки. З’являється сила в ногах. І потім, після переходу на поле, це дає свої плоди.

– Далі на зборі поступово буде зміщуватись акцент на ігрових вправах та контрольних матчах?

– Так, до цього ми щоденно проводили одне з тренувань на піску, а далі будемо набирати форму здебільшого через ігри.