Колишній гравець ФК Дніпро та збірної України Андрій Полунін в ексклюзивному інтерв’ю FanDay.net розповів про скаутинг, трансферні відкриття та свої враження від нинішнього українського футболу.

Андрій Полунін – вихованець славетної футбольної школи Дніпро-75 і дніпропетровського інтернату. Провідний гравець та капітан Дніпра 1990-х років. збірної України. Це про нього тренер збірної Бразилії Маріо Загало одного разу сказав: «Цей гравець не зіпсував би стартовий склад футбольних збірних багатьох країн світу!»

Після закінчення спортивної кар’єри 12 років працював генеральним директором ФК Нафтовик (Охтирка). З 2019 року є скаутом у селекційному відділі СК Дніпро-1. В ексклюзивному інтерв’ю FanDay.net Андрій Вікторович розповів про Коноплянку, Супрягу, Довбика та інші персоналії українського футболу.

– Як ви стали скаутом Дніпра-1?

– Закінчивши ігрову кар’єру, я чотири роки не працював. Потім Олег Таран запропонував мені роботу в Кривбасі селекціонером. Так що якийсь досвід у галузі скаутингу у мене вже був.

Після того, як 12 років пропрацював генеральним директором футбольного клубу Нафтовик, у Дніпрі-1 почав займатися селекцією за п’ятьма напрямками країн СНД – Грузія, Узбекистан, Вірменія, Білорусь та країни Прибалтики.

– А зараз, працюєте за тими ж напрямками?

– Додалися Швеція та Фінляндія. І лишилася Грузія. Іноді за завданням дивлюся те, що доручають додатково.

– Минулого року вас досить часто можна було бачити на трибунах «Метеору», де домашні матчі проводить ВПК-Агро. Ігри Першої ліги – це і є додаткове доручення?

– Ні. Це моя особиста ініціатива. Адже там теж молоді гравці з’являються. Кожен має свій погляд. Намагаюся відмітити те, чого можуть не побачити інші.

– Які саме завдання стоять перед вами?

– Підбирати гравців із певним набором ігрових якостей на конкретні позиції із країн, за які я відповідаю.

– Усю ігрову кар’єру ви провели у центрі півзахисту. Зараз шукаєте тільки гравців середньої лінії або дивіться гравці інших амплуа?

– Мені не принципова позиція – дивлюся тих, хто потрібний команді. Хіба що воротарів не дивлюся. Припустимо, ставлять нам завдання: потрібний правий захисник. Працюємо в цьому напрямі, вивчаємо гравців. Якщо при цьому трапляються цікаві гравці на інших позиціях, робимо позначку та вносимо до списку перспективних футболістів. Якщо завтра з’явиться потреба, у гравця, якого ти для себе раніше наголосив, можна його рекомендувати.

– Як ви збираєте інформацію про гравців?

– Переглядаю відео. На Wyscout можна подивитися величезну кількість матчів, роликів та «нарізок».

– І скільки вам треба ігор подивитися, щоб визначитися, чи вартий гравець, щоб його придбав клуб?

– Для оцінки гравця мені вистачає однієї гри. Багато що залежить від позиції та набору певних якостей, які повинен мати футболіст даного амплуа. Наприклад, якщо бачу, що гравець слабкий у відборі м’яча при грі один на один, не вважаю за потрібне дивитися його далі. А якщо у гравця на рівні швидкість, дріблінг, передача, що загострює, мобільність, тоді вибираю ігри з максимально сильними суперниками і дивлюся його далі.

– Назвете імена кількох крутих футболістів, які при вас були близькими до переходу в Дніпро-1, але в результаті не опинилися в команді?

– Що означає крутих? Дивіться. Є бюджет клубу. Є суми, що умовно можуть бути витрачені на трансфер гравця плюс його зарплату. Зараз ми працюємо у межах тих цифр, у яких є можливість працювати. Щоб запросити, як ви кажете, крутого гравця, ми не маємо тих цифр. Може, завтра керівництво клубу, скаже нам, що готове купити футболіста з цінником 2-3 мільйони євро, тоді запрошуватимемо людей у ​​рамках цих сум.

– Оцінна вартість нещодавно придбаного іспанського нападаючого Гуаля на відомому німецькому веб-сайті Трансфермаркт становила 400 тисяч євро. У межах таких цифр клуб працює на трансферному ринку?

– Нюансів переговорів із іспанцем я не знаю. А те, що стосується оцінної вартості трансфермаркту, скажу наступне: тиждень тому я дивився гравця з європейського клубу. Коштував він півтора мільйона, а продали його в один із французьких клубів днями за 2,6 мільйони. Так що оцінна вартість може суттєво відрізнятись від реальної.

– Робота скаута, як правило, будується на ентузіазмі, до того ж вона малооплачувана. Але є клуби, які сплачують певний відсоток за придбаного гравця. Як у цьому плані справи у Дніпрі-1?

– Я отримую чисту зарплату – і все. Про якісь відсотки за придбаного гравця ми з керівництвом клубу не говорили.

– Наприкінці минулого року селекційну службу Дніпра-1 очолив Гліб Корнієнко, який останніми роками був провідним скаутом у селекційному департаменті Шахтаря. Він уже зустрічався із вами?

– Так. Ми мали загальне зібрання, де нам презентували шеф-скаута. Потім кожен із нас розповів хто чим займається. На даний момент це все.

– Що скажете про тих футболістів, яких вдалося отримати минулого року, наприклад, про Джурасека, Монте…

– Джурасек добре навчений. Відчувається школа загребського Динамо. Він і у відборі, і в підіграванні хорошо грає. Плюс до всього він добра людина, тому без проблем влився в колектив.

Що стосується португальця, він технічний, добре навчений гравець, зі своїми плюсами та мінусами. На даний момент він непогано себе зарекомендував. Це йому аванс. Потрібно дивитися, як він виглядатиме на тлі Динамо, Шахтаря, Зорі, а не Міная та Руху.

– А що за ситуація із Чуже? Правда, що з ним переривають орендну угоду?

– Наскільки я знаю, його начебто в команді не буде. Не знаю причин, бо це не моя компетенція. Все залежить від характеру людини. Ми взяли Гуцуляка, ще когось. У команді має бути здорова конкуренція, і її треба вигравати. Тренери ставлять гравця, який зараз виглядає краще. У Чуже щодо цього, мабуть, інша думка.

– У перших іграх чемпіонату багато помилок припускалися центральними захисниками…

– Було діло. Але зараз Сваток став надійніше грати.

– А Логінов?

– Логінов грає на своєму рівні. Але вік підтискає – це факт. Невипадково взяли Нельсона Монте.

– Які у Дніпра-1 залишаються проблемні позиції?

– Пріоритетним у це вікно було придбання другого нападаючого та лівого захисника, адже Дубінчак та Русін повернулися до Динамо. Ці позиції треба було закрити, що ми і зробили. Купили іспанця та взяли в оренду Вантуха.

– Вантух – це рівноцінна заміна Дубінчаку? У Чорноморці він не завжди грав.

– Те, що він якісний футболіст, це сто відсотків. Чи потягне він? Висновки робити з нього передчасно.

– Коноплянка може перейти у Дніпро-1?

– Запитайте це у керівництва клубу, а краще у Ігоря Йовічевіча – чи візьме він гравця, який рік не грає у футбол.

– А Супряга? У Дніпрі-1 у нього все виходило. У Динамо, схоже, він уже не заграє…

– Супряга не вирішує, повернутися йому в Дніпро-1 чи ні. Знову ж таки, це треба запитати у головного тренера Дніпра-1, чи хоче він бачити Супрягу у своїй команді. Владу потрібен тренер, який повірить у нього, як Дмитро Михайленко. При ньому він розкрився, багато забивав.

Ось ми перед початком сезону взяли Русіна, але він у нас не заграв. Така сама ситуація могла бути і з Супрягою. Зараз для Влада місця в команді немає. Є Довбик. Його ніхто не продавав. Взяли другого форварда – іспанця. Тому Супрягу зараз ніхто не братиме.

– На даний момент кількість легіонерів у 16-ти клубах Прем’єр-ліги становить – 87, з яких 30% бразильці. Про що це каже?

– Щоб люди ходили на футбол і це приносило їм задоволення, треба в гру додати краси. Бразильський ринок – це техніка та краса.

– Довбик може стати тим форвардом, який потрібний Динамо?

– Я так розумію, що цю тему закрито. Було повідомлення, що Довбик ні до Шахтаря, ні до Динамо не перейде. Щодо цього і Довбик має якусь позицію. Думаю, побувавши за кордоном, хоче знову туди. У сильніший чемпіонат і на більш серйозну зарплату.

– Ви грали у півзахисті, ближче до атаки. Хто, на вашу думку, в Україні зараз найкращий гравець на цій позиції?

– На даний момент вище за всіх стоїть Піхальонок. За футбольним інтелектом, якістю пасу він найкращий. Хороший і Шапаренко. Хлопець і в обороні відпрацьовує, і атаку може розігнати.

Буяльський в Динамо виглядає чудово. Він – гравець, який за рахунок дриблінгу може увірватися у вільну зону. При цьому він не форвард, і не той півзахисник, який здатний віддати пас, що загострює. До збірної його кликав і Шевченко, і Петраков, але місця на полі так і не знайшлося.