У вівторок, 28 січня, футболісти СК «Дніпро-1» проведуть свій черговий спаринг на першому турецькому зборі. Суперником дніпрян стане чеський клуб «Богеміанс» з Праги. Початок зустрічі о 16.30 за київським часом.  На нашому сайті запланована традциійна пряма трансляція матчу.

«Богеміанс» заснований ще у 1905 році, а символом клубу є кенгуру – це згадка про австралійське турне команди у 1927 році. Перший серйозний успіх клубу прийшов у 1920 році, коли команда стала другою в чемпіонаті Чехословаччини, але кращими у «Богеміансу» стали 80-ті роки минулого століття: у 1983-му році «Богеміанс» єдиний раз виграв чемпіонат країни, у 1985-му знову був срібним призером, а у 1982-му році дістався фіналу національного Кубка, але у ньому поступився. На цей час припадає і головний успіх клубу на євро арені, коли «Богеміанс» в сезоні 1982\83 дійшов до півфіналу Кубка УЄФА, залишивши позаду віденську «Адміру-Ваккєр» (5:0,2:1), французький «Сент-Етьєн» (4:0,0:0), швейцарський «Серветт» (2:1,2:2), шотландський «Данді Юнайтед» (1:0,0:0) і за крок до фіналу поступившись майбутньому володарю трофея бельгійському «Андерлехту» (0:1,1:3). Загалом у єврокубках клуб провів 36 матчів (в останнє у 1987 році), здобув 14 перемог, 7 поєдинків закінчив унічию і у 15-ти матчах поступився (м’ячі 53-46). Після розпаду Чехії і Словаччини клуб вже не мав таких успіхів, а його кращим досягненням у чемпіонаті Чехії є четверте місце у 2002 році.

У 1993 році «Богеміанс» був приватизований і за наступні 12 років в команді змінилося 8 власників, деякі з них володіли клубом по кілька разів. В результаті численних махінацій незацікавлених в клубі власників 30 січня 2005 року «Богемка» була оголошена банкрутом і знята з турніру першої чеської ліги. У лютому 2005 року уболівальниками «Богеміанс» було засновано Товариства Вболівальників «Богеміанс» (Družstvo fanoušků Bohemians). Було розпочато збір грошей на відновлення клубу. Мінімальний внесок становив 1000 крон. В числі перших, хто відгукнувся були відомі діячі культури, політики і спортсмени. Павло Мареш і Мартін Йіранек вклали у відновлення клубу 15 і 30 тисяч крон, відповідно. Колишній захисник «Богеміанс» Мартін Горак вніс другий за розміром внесок у 50 тисяч крон, а воротар Каміл Чонтофальский пробачив «Богемці» борг у розмірі близько 3 мільйонів крон.

У травні 2005 року на гроші фанатів була куплена ліцензія на право стартувати в третій лізі. Вдалося також відстояти футбольної школи клубу, а також стадіон «Доличек» в центрі Праги. У серпні 2005 року новий сезон третьою за значимістю ліги Чехії стартував. За підсумками цього сезону «Богеміанс» зайняв 4-е місце в лізі, але, купивши ліцензію на право стартувати у другій лізі у ФК «Ксаверовому», клуб опинився у другій лізі. 11 червня 2007 року, через два з половиною роки після чорного січня, «Богеміанс» обіграв з рахунком 3:1 на виїзді «Оломоуц» — головного конкурента за вихід у перший дивізіон Чеського футболу — Гамбринус Лігу, забезпечив собі друге місце в таблиці і повернення в еліту.

У минулому сезоні клуб посів 13-те місце у чемпіонаті Чехії, і лише на одну сходинку випередив суперника, який залишив елітний дивізіон, при цьому набравши з ним однакову кількість очок. З іншого боку команда дісталася півфіналу Кубка країни. На зимову перерву у поточній першості «Богеміанс» пішов також, займаючи 13-те місце (5 перемог, 5 нічиїх, 10 поразок, м’ячі 20-32). Свій найближчий матч у чемпіонаті команда проведе 15 лютого проти лідера турніру празької «Славії».

У складі «Богеміансу» є три легіонери – француз Ібраім Кейта, німець Тілль Шумахер та нігерієць Майкл Угву. Тільки два гравця мають досвід виступів у кращих чемпіонатах Європи – Каміль Вацек виступав в Серії А за «Кьєво», а в Бундеслізі за «Армінію», а Лукаш Покорни один сезон провів у французькому «Монпельє».

Президентом «Богеміансу» і славетний чеський футболіст, чемпіон Європи 1976 року Антонін Паненка, на честь якого називають 11-метровий удар, виконаний слабким ударом по центру воріт. Саме за такий спосіб виконання пенальті Паненка приніс перемогу Чехословаччини на Євро-76.

Пресслужба СК «Дніпро-1»