Завтра, 24 січня, футболісти СК «Дніпро-1» проведуть свій перший матч у 2020 році. Суперником спортклубівців у спарингу стане сербська команда ТСК (Топольський спортивний клуб)  з міста Бачка Топола. Початок зустрічі о 16.30 за київським часом. На нашому сайті запланована пряма трансляція матчу.

Клуб був заснований ще у 1913 році під назвою «Тополяй» (угор. Topolyai Sport Club). На той час ця місцевість розташовувалась на території Австро-Угорщини,  і клуб став виступати у нижчих угорських лігах. Незабаром почалася Перша світова війна, після якої регіон Банат, Бачка і Бараня став частиною Королівства сербів, хорватів і словенців,  і клуб змінив назву на сербську — ТСК (сербохорватською – Тополски спортски клуб). 1929 року назва держави була змінена на Югославію, в результаті чого у 1930 році і клуб змінив назву на «Югославський атлетичний клуб Бачка-Топола» (сербохорв. Jugoslovenski Atletski Klub Bačka Topola).

Під час Другої світової війни територія знову опинилась під владою Угорщини,  і клуб виступав у Другому дивізіоні Угорщини, закінчивши його на другому місці в 1942 році. Після війни область повернулася до Югославії, і клуб був перейменований в «Едьсег» (угор. FK Egység ), а в 1951 році знову змінює назву, на цей раз на «Топола» (сербохорв. FK Topola). Клуб грав у Суботицькій регіональній лізі, а пізніше вийшов до Ліги Сербії, третього за рівнем дивізіону Югославії.

У 1974 році клуб об’єднався з іншою місцевою командою «Панонія» і змінив назву на «АІК Бачка-Топола» (сербохорв. FK AIK Bačka Topola). У 1980 році АІК виграв Лігу Воєводини і вийшов до Другої ліги СФРЮ. У другому за рівнем дивізіоні країни клуб провів п’ять сезонів у 1980-х: чотири поспіль з 1980 по 1984 рік і сезон 1985/86. Після цього з 1986 по 1996 рік клуб виступав у третьому дивізіоні Югославії.

Після декількох сезонів у регіональних лігах клуб повернувся до третього дивізіону в 1999 році і залишався в ньому до 2003 року. Наприкінці сезону 2002/03 року через фінансові труднощі основна команда припинила своє існування, і у клубі залишились лише молодіжні рівні. Серед найбільш відомих вихованців академії клубу стали гравці збірної Душан Тадіч та Нікола Жигіч.

У 2005 році команда об’єдналася з клубом «Байша» і відновила свою діяльність, зайнявши місце «Байші» у Лізі Воєводини, четвертому дивізіоні країни, де стала виступати під назвою «Бачка-Топола». У сезоні 2010/11 клуб піднявся до Сербської Ліги і після 13 років повернувся до третього дивізіону.

До 100-річчя клубу у 2013 році команда змінила назву на ТСК, але того ж року вилетіла назад до четвертого дивізіону. У сезоні 2014/15 клуб знову повернувся на третій рівень сербського футболу, а після закінчення сезону 2016/17 два перші місця («Братство 1946» і «Омладинац») відмовилися від виходу до Першої ліги, другого дивізіону Сербії, тому ТСК, що був третім, отримав можливість підвищитись у класі. У дебютному сезоні у другому дивізіоні команда зайняла четверте місце в сезоні 2017/18, а на наступний рік стала першою, завдяки чому у сезоні 2019/20 вперше у своїй історії розпочала у найвищому дивізіоні Сербії.

Таким чином, ТСК, як і спортклубівці,  проводять свій дебютний сезон на рівні найвищого дивізіону країни. Треба зазначити, що команда виступає дуже непогано і після 20 турів посідає 5 місце у турнірній таблиці (10 перемог, 6 нічиїх, 4 поразки, м’ячі 36-21). За 10 турів до завершення першого етапу чемпіонату Сербії ТСК випереджає команду, що посідає 9-те місце на 11 очок – після 30-го туру перша вісімка розіграє путівки до єврокубків, а друга вісімка визначить, хто залишить елітний дивізіон.

У складі ТСК немає жодного гравця, який раніше виступав у чемпіонаті України. Але звернемо увагу на 29-річного захисника Горана Антоніча – він відіграв обидва матчі у складі «Спартака» з Суботиці в Лізі Європи сезону 2010/11 проти ФК «Дніпро» (тоді команди обмінялися домашніми перемогами – 2:1 в Белграді і 2:0 на «Дніпро-Арені»). За дніпрян тоді виступав капітан спортклубівців Сергій Кравченко.

У міжсезоння команду поповнили два новачки – це 29-річний нападник Джуре Зец з «Напредаку» та півзахисник Васіліас Джуріч з «Сільджевича».  Перед зборами ТСК провів один контрольний матч зі «Спартаком» (Суботица), який закінчився унічию 1:1, а в Туреччині для сербів зустріч з дніпрянам стане першою.

Пресслужба СК «Дніпро-1»