Капітан спортклубівців Сергій Кравченко в інтерв’ю порталу zbirna.com розповів про те, як він провів відпустку.

Колишній півзахисник збірної України Сергій Кравченко зимову відпустку завжди проводить не так, як всі його колеги. Два роки тому капітан «Дніпра-1» літав в Іспанію і побував там відразу на декількох матчах Примери, в минулому році в нього були англійські канікули з відвідуванням цілого ряду поєдинків АПЛ і заїздом в гості до Андрія Ярмоленко та Олександра Зінченко, а на цей раз він вирушив до Італії. Після повернення додому один із найбільш досвідчених футболістів УПЛ розповів нам про всі свої пригоди…

Відпочинок

Я не з тих футболістів, хто з нетерпінням чекає відпустки. Люблю тренуватися, люблю грати у футбол. Завжди мріяв виступати в Англії або Іспанії, де по 50 матчів у сезоні, але, на жаль, не склалося. Звичайно, відпочинок необхідний, особливо, коли тобі 36 років. Хоча, я вважаю, що це велика помилка — думати, що в такому віці потрібно частіше відпочивати. Навпаки, потрібно ще більше працювати, щоб стежити за собою! Але працювати правильно. Так що, у відпустці я не сидів склавши руки. Правда, в Танзанії, де пройшла перша частина мого відпочинку, футболу майже не було. Так, кілька разів пограв на пляжі з місцевими, а в основному ми засмагали, купалися. Потім на два дні поїхали на сафарі — дуже сподобалося.

Неаполь

Новий рік зустріли вдома. Потім встиг з’їздити на базу, пограв через сітку з хлопцями і знову відправився в подорож. Давно хотіли відвідати мою другу сім’ю, яка живе в Неаполі. Думаю, старші люди пам’ятають, що раніше була така традиція — на канікули діти їздили за кордон за обміном. Жили там в чужій родині, вивчали мову, культуру тощо. Мені пощастило, я потрапив до дуже хороших людей в Неаполь. Ми досі дружимо, спілкуємося. Люблю це місто, а коли там працював Мауріціо Саррі, «Наполі» став моїм фаворитом у футболі. Загалом, подивився календар ігор чемпіонату Італії і все спланував так, щоб потрапити на три матчі Серії А — два з них з участю «Наполі».

Гаттузо

Зараз «Наполі» переживає не найкращі часи, хоча по грі цього не скажеш. У першому матчі, на якому довелося побувати, неаполітанці приймали «Інтер» — на той момент лідера чемпіонату Італії. Господарі виглядали краще, перегравали команду Антоніо Конте, але програли через свої помилки. Зараз в Неаполі працює Дженнаро Гаттузо, і він, здається, повертається до системи Мауріціо Саррі. Тільки результату немає, а у футболі, на професійному рівні, це найголовніше. У виїзному поєдинку з «Лаціо» у «Наполі» теж було більше моментів, але в самому кінці матчу римляни забили гол. Воротар хотів зберегти м’яч, віддати пас, але допустив фатальну помилку. На нього потім всіх собак повісили, хоча фахівці добре розуміють, що перед цим він почав 20 хороших атак і приніс команді багато користі. Я за такий футбол, але для цього потрібно терпіння вболівальників і керівників.

Шахов

Перед Римом, до речі, заїхали в гості до Євгена Шахова — давно дружимо сім’ями. До нього в Лечче не багато приїжджають — забрався на самому «підборі» в,  Італії (посміхається). Але ми з дружиною Тетяною ризикнули. Чотири години дороги на потязі — і ти в Апулії. Красивий регіон зі своїм неповторним колоритом! Нам сподобалося. Два дні гостювали в Лечче, багато спілкувалися з Євгеном. У нього, звичайно, не найкращий настрій, адже команда часто програє, а він не завжди виходить на поле, але «Шах» не скаржиться — не в його характері. Останній матч він пропустив через травму задньої поверхні стегна, але невдовзі повинен повернутися на поле. Добре, що наші футболісти грають у такому чемпіонаті, для збірної України це великий плюс.

Фонсека

В Італії таке буває рідко, але мені пощастило — в одному турі обидві римські команди грали вдома! У столицю ми приїхали і в п’ятницю одразу зустрілися з моїм приятелем — Віталієм Хливнюком. Ми дружимо вже давно, ще з Донецька, а зараз він працює в «Ромі» — менеджером. Хлопець добре себе проявив в «Шахтарі», коли допомагав Паулу Фонсеке, і португалець забрав його з собою до Риму. Думаю, не помилився. Як не помилилася і «Рома» у Фонсеці. Колишній тренер гірників в Італії на хорошому рахунку, його команда демонструє комбінаційний футбол. Я був на грі з «Ювентусом», і римляни виглядали краще. Більш того, туринці мені взагалі не сподобалися, хоча, може, це пов’язано з двома швидкими голами. Але навіть якщо і так, це не той футбол, до якого привчив Мауріціо Саррі, який очолює нині «Юве», вболівальників «Наполі» і «Челсі». Цікаво, до речі, виходить: у всіх трьох матчах, на яких я побував, вигравали ті, хто грав гірше. Ось вам і футбол, в якому в результаті найкрасивіше — це рахунок на табло.

Легіонери

Після матчу спілкувався з футболістами Роми. Спочатку з Ніколою Калінічем, з яким ми разом грали за «Дніпро». Вважаю, що хорват зробив собі відмінну кар’єру. Після чемпіонату України — «Фіорентина», «Мілан», «Атлетіко», «Рома». За італійські та іспанські клуби він забив без малого півсотні голів, але ми більше згадували наші спільні перемоги у «Дніпрі». Поговорили і з Генріхом Мхітаряном — це взагалі унікум, який пограв у «Шахтарі», «Боруссії» з Дортмунду, «МЮ», «Арсеналі»! Впевнений, що він принесе багато користі і «Ромі», але зараз у нього низка травм, потрібно їх подолати. Проти Мхітаряна завжди було приємно грати, мені запам’яталися ще ті протистояння, коли він захищав кольори донецького «Металурга», а я — «Ворскли». Зараз вже і не віриться, що раніше у нас був такий сильний чемпіонат …

 Малиновський

З Русланом Малиновським не перетинався – до півночі Італії ми не дісталися.  Дивився в повторі гру «Інтер» – «Аталанта», і мені дуже сподобалося, як наш півзахисник вийшов на заміну.  У Бергамо він хоч і не основний поки футболіст, але все одно на хорошому рахунку.  Потрібно ще звикнути до нової тактики, а вона у «Аталанти» не зовсім звичайна – 3-4-3 і по всьому полю ти граєш один в один.  Виявляється, і такий футбол актуальний.  Комусь подобається дир-дир, а хтось кайфує від довгої передачі, підбору м’яча і швидкої атаки – все визначає результат.  Але мені, підкреслю, подобається розумний футбол – вдарити вперед ти завжди встигнеш.  Важливо, щоб так вчили нашу молодь, а то їм з юнацького рівня на перше місце ставлять результат, а не розвиток індивідуальних якостей.  Добре, що Малиновський вчасно виїхав, і зараз він знакова фігура для нашої збірної.  Правда, тепер завдання інші – потрібно вдало виступити на Євро-2020.  На мій погляд, шанси на вихід з групи у нас є, а там вже, як карта ляже.  Важливо, що гра є, я про це говорив з перших днів роботи Андрія Шевченка.

 «Дніпро-1»

У нас, в «Дніпрі-1», теж хороший стиль, але в Прем’єр-лізі не всі пішло гладко.  На зборах тренери намагатимуться поліпшити нашу гру, виправити всі помилки, а запрошення цілої групи нових футболістів цьому посприяє.  Зміцнюємося ми непогано, важливо добре попрацювати.  Так що відпустка – відпусткою, але я вже чекаю зборів.  У Туреччині у нас буде багато спарингів, а грати я люблю …

Пресслужба СК «Дніпро-1» за матеріалами zbirna.com